Birkenes SP svarer Ronny Thomassen om Herefoss skole

Vi vil innledningsvis berømme Ronny Thomassen for å være modig i sine uttalelser. Vi trenger folk som tør å utfordre etablerte meninger i vår kommune. Når det er sagt, så fremmes det en del påstander og fakta i hans innlegg i lokalavisene i uke 40 som vi ser krever korreksjon og tilsvar.

At Thomassen mener at skolen bør legges ned og at elevene vil få et bedre tilbud på Birkeland er en ærlig sak. Men det generaliseres stort i innlegget med to streker under svaret på hvordan faglig og sosial utvikling blir dersom en går på Herefoss skole, med faglig handicap som resultat av 7 års skolegang. Vi mener at det ikke er noen fasit på hva som er det beste. En stor skole kan være bra for mange, men vi kjenner også godt til tilfeller der barn har mistrives på store skoler og kommet bedre ut av det ved å gå på en mindre. Sosial utvikling for et barn utvikles også utenfor skoletid, blant annet gjennom fritidsaktiviteter. Det er dessverre rimelig sannsynlig at fritidstilbudet på Herefoss vil reduseres og at færre barn på Herefoss vil delta i fritidsaktiviteter dersom skolen blir nedlagt.

Så til noen av påstandene som framsettes. Nei, det er ikke like langt til Svaland som til Herefoss, faktisk er det godt over dobbelt så langt både i kilomenter og i busstid til Herefoss. Videre er det slik at en årlig inntekt «fra Vedum» på 500.000,-  er en god del mer enn det som kreves for å betale renter og avdrag på opprusting av bygningsmassen. Dessuten vil en del av opprustingen uansett være påkrevd selv om skolen legges ned, med mindre en tenker at en skal jevne bygget med jorda med de ytterligere negative effekter dette gir lokalsamfunnet. Dette er snakk om moderate oppgraderinger som skifte av 65 år gamle vinduer.

Det kan være verd å nevne at den årlige besparelsen på å legge ned skolen vil utgjøre i størrelsesorden 0,5% av kommunens totale driftsbudsjett. Til sammenligning utgjør befolkningen tilhørende skolen ca 6% av kommunens innbyggere. De betaler skatter og avgifter lik øvrig befolkning. Det er mao ingen stor pengeflyt fra Birkeland til Herefoss for å holde skolen i live. Faktisk vil eventuell nedgang i folketallet på Herefoss og Engesland fort kunne føre til kutt i tjenestetilbudet på Birkeland, noe saken om Hovlandsdalen viste oss.

Det er helt riktig at Herefoss og Engesland trenger et sterkt sentrum på Birkeland. Men Birkeland trenger også levende lokalsamfunn på Herefoss og Engesland for å kunne opprettholde tjenestetilbud på Birkeland. Kort sagt er vi gjensidig avhengig av hverandre og bygdene må arbeide sammen for å styrke kommunen og dra nytte av hverandres kvaliteter, ikke settes opp mot hverandre slik leserinnlegget langt på vei gjør.

I leserinnlegget kommer det også en del andre påstander om driften av kommunen. For at ikke dette leserinnlegget skal bli for langt, velger vi å kommentere uttalelsene rundt skolen i første omgang.

 

Birkenes SP – kommunestyregruppe

Gyro Heia

Silje Bjørnarå Drangsholt

Wenche Stoveland

Ragnhild Borø Svaland

Bjørn-Tore Hovland

Arnt Olav Furholt

Syvert Furholt

Anders Snøløs Topland

___________________________

Leserinnlegg