Gullgutter og kretsmestere!

GULLJUBEL. BIL-spillerne tar av i feiringa etter at sluttsignalet er gått mot Øyestad fredag kveld.

Etter en tafatt start på kampen, slo BIL-gutta voldsomt tilbake mot Øyestad og sikra seg seriegullet og kretsmesterskapet i 5. divisjon.

– Forferdelig start, men så klarer vi heldigvis å jobbe oss inn etter hvert. Når vi skjønner hva som står på spill, så er det helt uaktuelt å ikke vinne denne kampen her, sier tomålsscorer Nicolai Aas til Birkenesavisa rett etter kampslutt.

GULLBRØL. BIL-gutta lar gullbrølet runge etter å ha slått tabellfirer Øyestad i siste serierunde og sikra seg både seriegullet og kretsmestertittelen i 5. divisjon.

Birkenes har levert en forrykende sesong i 5. divisjon, og sikra seg opprykk til 4. divisjon allerede seks serierunder før slutt. Da eneste konkurrent om seriegullet, Tigerberget, gikk på et par overraskende smeller i løpet av høsten, hadde Birkenes tidenes sjanse til å sikre seg både gullet og kretsmestertittelen i divisjonen i nest siste kamp, mot Randesund 2. Den sjansen skusla de bort. Dermed var kun seier godt nok da hvittrøyene i sin siste seriekamp for sesongen møtte tabellfirer Øyestad i Birkenesparken fredag kveld.

Glitrende keeperspill

De første minuttene av kampen så det absolutt ikke ut til at BIL-spillerne hadde tatt dette inn over seg. De rødsvarte gikk opp i ledelsen etter ti minutter og dobla den bare fire minutter seinere. Så fikk trener Thom Jarle Thomassen start på BIL-maskinen. Minuttet etter Øyestads andre scoring, dunka Sigmund Martinsen – som for øvrig spilte en strålende kamp på BIL-midtbanen – inn reduseringa etter klabb og babb i Øyestad-forsvaret. Fem minutter før pause mottar Nicolai «Nico» Aas – enslig spiss for anledningen – et glimrende framspill fra midtbanekonge Håkon Suggelia. Aas vender opp, faller, og skyter i fallet, forbi en utrusende Øyestad-keeper og i mål. Mellom de to scoringene leverer Einar Ytrehus flere bevis på at Birkenes har en storkeeper i emning. Først ved å rykke ut på 20 meter og sklitakle en Øyestad-spiss på vei alene igjennom, deretter med en feberredning på strek. To matchvinnerredninger! Dermed kan birkenesingene gå til pause på to like etter en førsteomgang der gjestene fikk dominere første kvarteret, før vertene satte inn trøkket og gradvis tok over både banespillet og sjansestatistikken.

Solid BIL-dominans

Vi vet ikke hva BIL-treneren sa til gutta sine i pausen, men det virka, og det så til de grader! Andre omgang er knapt to minutter gammel når «Nico» spilles fram på venstresida, drar seg inn i Øyestad-feltet og setter ballen knallhardt forbi keeper og i nettet. Birkenes har snudd kampen, og herfra ser de seg aldri tilbake. Snaue ti minutter seinere er BIL-spissen i sentrum igjen når han ofrer seg i en luftduell med keeper og midtstoppere på et innlegg fra Jonas Hauge. Nedfallsfrukten etter duellen plukker Håkon Suggelia opp på 16-meteren og feier inn BILs fjerde mål for kvelden. Få minutter etter får «Nico» en gyllen mulighet til å øke BIL-ledelsen ytterligere, men skuddet fra åtte-ti meter slås til corner. Nå dominerer hjemmelaget fullstendig og skaper flust av sjanser til å øke ledelsen. Øyestads kontringer, som var lynraske og farlige i første omgang, har ikke lenger samme brodd og stoppes effektivt av et hardtarbeidende BIL-forsvar, anført av en kompromissløs og meget god Emil Håkedal Tveite. Det høye presset og tempoet setter sine spor på spillerne, og mot slutten gjør BIL-treneren flere bytter. Blant annet blir stopperveteran Lasse Aamlid kasta innpå for å sikre seieren. Veteranen rekker bare å konstatere at Birkenes vinner meget fortjent 4-2 og er verdige seriemestere og kretsmestere i 5. divisjon 2023.

Suksesstrener på første forsøk

– Utrolig gøy! Det var vel ikke mange som forventa dette da vi starta opp, men vi har hatt en okei tropp, og måten jeg vil at de skal spille fotball på tror jeg har passa Birkenes. Det viser seg jo at det har vært bra, sier BIL-trener Thom Jarle Thomassen, naturlig nok fornøyd også med hvordan spillerne løste oppgaven da de kom under for Øyestad.

– Fantastisk! Måten vi avslutter på, med null-to, og plutselig finner vi ut at vi må løpe og spille sånn som vi skal spille, da er det fullt fortjent. Vi kunne vel ha vunne mer, sier BIL-treneren, som har gjort det til et varemerke å la juniorspillere slippe til på A-laget.

– Ja, vi har vel hatt med seks eller syv juniorer, og tre-fire av dem har etablert seg. Så har Tallal (Tareg Mohamed) og Jonas (Hauge) kommet som et skudd utover høsten, så det er skikkelig gøy, synes jeg. Det er kanskje forskjellen fra i fjor, at det kommer inn noen juniorer som gir de etablerte litt kamp om plassen, påpeker Thomassen.

GULLKAKE. Inne på idrettshuset venta champagne og denne kaka, med bilder av gullaget på.

– Og når juniorene får ytterligere en vinter og vår med trening, så blir de endra bedre?

– Ja, jeg håper jo det, smiler suksesstreneren før han må løpe i garderoben, hvor det venter champagne og blaudis med bilder av gullaget på.

KAMPFAKTA

Birkenes – Øyestad 4-2 (2-2)

Bane: Birkenesparken, kunstgress

Mål: 0-1 (10) Olav Søftestad, 0-2 (14) Marius Bruun Henriksen, 1-2 (15) Sigmund Martinsen, 2-2 (40) Nicolai Aas, 3-2 (47) Aas, 4-2 (56) Håkon Suggelia

BILs lag (1-4-5-1): E. Ytrehus – T. Ravnåsen Holte, D. Christiansen Harbones, E. Håkedal Tveite, K.A. Espegren – J. Frigstad, S. Martinsen, H. Suggelia, J. Hauge, V. Frigstad – N. Aas. Innbyttere: T. Tareg Mohamed, E. Wisløff-Ohrvik, J. Sæter Sundtjønn, R. Muhur Gebrehiet, L. Aamlid, M. Jansen

Dommer: Mido Cembic, Vindbjart FK

Publikum: Ca. 120