– Er dette virkelig en trygg skolevei for vår 6-åring?

 

Den 22.01.2023 leverte vi inn en søknad om skoleskyss på grunn av særlig farlig skolevei. Vi manglet 82 meter for å få gratis skoleskyss på grunn av avstand. 1918 meter ifølge AKT sitt beregningsverktøy. Valgte rute er målt med GPS og ser ut til å være 1960 meter fra dør til dør. Altså mangler vi da 40 meter!

Risvannsveien er ikke tidligere blitt vurdert med tanke på særlig farlig skolevei. Det ble gjort en befaring av Trafikksikkerhetsutvalget den 03.02.2023, hvor de på generelt grunnlag ikke vurderer Risvannsveien som farlig skolevei. På befaringstidspunktet var det lyst og lite snø.

Vi fikk svar på søknaden nå 01.08.2023, altså 2 uker før skolestart.

Ifølge rapporten er Risvannsveien smal, uten veiskulder, uten belysning, med tett vegetasjon inn mot veien og dårlig sikt rundt kurver. Fartsgrensen er 80 km/t største del av veien. Det er normalt med snø og brøytekanter langs veien vinterstid.

(Foto: Privat)

Vinterstid ved normale snøforhold er det ikke mulig at 2 biler passerer hverandre og det må rygges. Søppelbiler, tømmerbiler, brøytebiler, traktorer og andre større kjøretøy kjører flere ganger daglig her. Her mener trafikksikkerhetsutvalget at en 6-åring skal kunne ferdes trygt alene.

Det er ikke forsvarlig å sende en 6-åring alene ut på denne skoleveien.

Dette er likevel ikke vår største bekymring på denne skoleveien! Det er krysningspunktet mellom Risvannsveien og FV402 på Øvre Birkeland som får oss til å miste nattesøvnen og grue oss til skolestart denne uken.

Her mener Trafikksikkerhetsutvalget at det er trygt for en 6-åring å krysse FV402 alene.

Krysningspunktet ligger på hoved inn-/utfartsåren til Birkeland. Nesten all tungtransport inn og ut fra Birkeland går forbi her! Det er 60 km/t på stedet, uten fotgjengerfelt. Krysningspunktet ligger midt i en kurve, slik at sikt er redusert. Belysningen ligger på vestsiden av veien slik at det er mørkere på motsatt side. 6-åringen vil da komme fra den mørke siden på vei til skolen.

Det er en nedsenkning i rabatten mot gangsti på krysningspunktet, denne blir ikke brøytet vinterstid. Her må da 6-åringen klatre over brøytekant begge veier for å krysse. På området ved krysningspunktet er det ofte glatt vinterstid.

Vinteren 2022/2023 var det flere alvorlige ulykker med store materielle skader på kjøretøy akkurat her i dette krysset. Når bilister ikke klare å stoppe for biler med blinklys og bremselys som skal svinge inn her, da er risikoen for at en liten 6-åring med ryggsekk som står gjemt bak en brøytekant blir oversett, ganske stor.

I tillegg, så vil vår 6-åring hver dag bli forbikjørt av skolebussen som henter barn som bor lengre inne på Risvannsveien.

Vi håper Trafikksikkerhetsutvalget vil ta vår klage til etterretning og omgjøre vedtaket slik at vår 6-åring kan komme seg trygt til og fra skolen.

 

Steffen Bergstøl og Caroline Vindi

Foreldre

 

_________________

Leserinnlegg