En kaotisk valgvake og svært sent stemmeresultat

KAOTISK. Det ble sent på natt før stemmeresultatet for Birkenes ble gjort kjent. Fra venstre varaordfører Anders Christiansen (Ap), ordfører Gyro Heia (Sp) og listekandidat Jon Dag Nyhaven (H) på valgvaken i Kulturarenaen.

Valgkvelden begynte som normalt med de første stemmene fra bygda klokken 21.00. Deretter ble det en selsom affære i flere timer. Forventingene steg og steg, før det gikk mer i litt oppgitthet fra de fremmøtte etter hvert som timene gikk. Det toppet seg da de siste resultatene kom på en helt spesiell måte, opplest av ordføreren, da klokka var 00.30.

Det opplevdes nesten som en parodi etter hvert som timene gikk og resultatene fra vår kommune uteble. Enkelte på den felles valgvaken i Kulturarenaen på Birkeland begynte å dra hjem for å legge seg før tallene fra hele bygda var talt opp. Nesten uhørt i 2023.

Når kommunen hadde ferdigstilt tellingene rundt klokken 23, skulle valgresultatet overføres direkte til Valgdirektoratet for digital offentliggjøring på Valgresultat.no. Det var her problemene var, ifølge ordfører Gyro Heia. Det samme gjaldt for flere andre kommuner i landet.

Da klokken var ca 00.30 kom ordføreren opp fra kommunehuset til valgvaken, sammen med varaordfører Anders Christiansen og Odd Gunnar Tveit, der valgopptellingen hadde foregått.

De rundt 40 utålmodige i en etter hvert forvirret forsamling stimlet seg rundt ordføreren og pratet i munnen på hverandre. Og alle hadde det samme spørsmålet, om hun hadde med seg resultatet fra bygda?

Heia fortalte kjapt at hun hadde de siste resultatene fra den største og siste valgkretsen, Birkeland med seg. Stemmene fra Engesland og Herefoss var da allerede kjent.

Ordføreren hadde kun antall stemmer på hvert enkelt parti. Hun måtte dermed ta noen telefoner, for å få de korrekte tallene på et skjermbilde på mobilen sin.

Mens folk maste, spurte og snakket i munnen på hverandre, prøvde Heia å få de korrekte tallene over telefon. Dette også for å forsikre seg om at hun hadde lov til å lese opp disse på en litt uortodoks måte.

Uansett, etter press fra svært mange, så ble stemmetallene lest opp. Og på gammelt vis, så sto ordføreren og leste opp stemmene fra Birkeland, parti for parti, mens det var musestille. Alle måtte selv notere ned tallene, og deretter begynte utregninger totalt og på mandatfordelingene.

Kaoset nådde sitt høydepunkt da grupperinger fra ulike partier satt over laptoper og regnepapir for å finne kommunens totale stemmegivning med mandatfordeling.

Mange hadde dratt hjem før de ulike gruppene hadde klart å finne ut av mandatfordelingen mellom partiene.

BA fikk mandatfordelingen skrevet opp med penn på bunnen av en papptallerken.

– At vi er en av de siste kommunene i landet er jo en grunn til ettergåelse, kommenterte Arild Windsland til BA.