Bare en funksjonsbeskrivelse fra konsulent og arkitekt kosta Birkenes kommune 443 000 kroner

I forrige møte forkasta kommunestyret et kostbart forslag fra kommunedirektøren på nye tilrettelagte boliger til 31,5 millioner kroner.

Kun to anbud kom inn, begrunna med at også denne gang var dokumentene ved utlysinga omfattende.  Og kun ett av de to anbuda som kommunen fikk inn, ble vurdert å ha tilstrekkelig kvalitet.

Til siste kommunestyremøte før ferien hadde Arild Windsland (H) i en interpellasjon spurt hva bruken av konsulent og arkitekt hadde kosta.

– Hva har konsulent og arkitekt kostet Birkenes kommune i forhold til det forkastede prosjektet?

I ordfører Gyro Heia (Sp) sitt svar kom det fram at funksjonsbeskrivelse for bygg, tomt, vei og brann alene hadde kosta kommunen 443 635 kroner.

Også øvrig bruk av penger ble lista opp i ordførerens svar.

– Overvannsproblematikk, prosjektering 42 814 kroner.

– Solceller, funksjonsbeskrivelse 51 997 kroner.

– Kravspesifikasjon anbud, vurdering og avklaringsmøter 113 475 kroner.

– VVS og el-beskrivelse 119 226 kroner

Ifølge ordførerens svar møtte kommunen på flere utfordringer på denne tomta, hvor det ble brukt prosjekteringskompetanse. En av de knytta til sykkelsti- og veiløsninger, trafikksikkerhet og innkjørsel til leilighetene i Smedens Kjerr. Den andre gjaldt problematikk knytta til overvann.

– Noen opplysninger fra prosjektet som ikke skal gjennomføres kan gjenbrukes i det nye prosjektet, sa blant anna ordføreren i sitt svar.

– Men mye av konsulentbruken i prosjektet som gikk ut retter seg mot prosjektering av et bygg på en tomt som ikke blir gjennomført.

Arild Windsland hadde også ett spørsmål til i sin interpellasjon:

– Vil ordføreren ta initiativ til en mer kvalitetssikret bruk av konsulent og arkitekt ved investeringsprosjekter?

Til det svarte Gyro Heia følgende:

Svar fra ordfører:

– Ordfører vil foreslå at formannskapet sammen med administrasjonen diskuterer mulighetene for å redusere bruk av konsulent- og arkitekttjenester i investeringsprosjekter.

– Ordfører vil be om en konkret orientering i formannskapet fra administrasjonen, om hvordan og hvorfor det innhentes ekstern kompetanse i prosjekter. Det er ønskelig at prosjektledere deltar i dette.