Ber om tiltak på Jordbruna og innover Tveideveien

JORDBRUNA. Krysset på Birkelandsveien og innover Tveideveien.

Styret i Birkenes næringsforum skriver i et brev til fylkesordfører Arne Thomassen (H), at det er registrert en økende tendens til farlige situasjoner i krysset på Jordbruna, og som fort kunne ha fått alvorlige konsekvenser.

– Stod i krysset og skulle krysse over veien, på grunn av svingen så jeg ikke lastebilen bak meg tidsnok. Fikk satt fart på bilen og unngikk så vidt å få lastebilen i bakluka.

– Ser ofte syklister som kommer litt for fort inn i krysset. Må da bremse brått.

– Det er bare ett års tid siden det var en alvorlig kollisjon. En bil som kom bakfra og kondemnerte en bil som sto stille i krysset.

Dette er konkrete eksempler som nevnes i brevet.

Bakgrunnen for utfordringene er blant anna økende næringstrafikk i området.

– Tveide Næringspark i Birkenes kommune er en næringspark i vekst. Det bygges stadig nye næringsbygg og fylles opp med små og mellomstore bedrifter. Denne næringsparken vil vokse videre i de kommende årene og det er regulert inn rundt 70 000 kvadratmeter nye næringsarealer. Det er i dag en jevn strøm av næringstrafikk inn i området og som varslet i forbindelse med arbeidet med ny reguleringsplan for området. Nå opplever næringsdrivende at infrastrukturen begynner å bli en utfordring. Dette gjelder vei, kryss og hensynet til syklende og gående.

Om kryssløsninga på Jordbruna, påkjøringa fra Tveideveien (fylkesvei 3754) til Birkelandsveien (fylkesvei 402), skriver næringsforumet:

– I dette krysset er det flere forskjellige trafikkerende som møtes: tunge kjøretøy, personbiler, syklende og gående. Gang- og sykkelveien på fylkesvei 402 er flittig i bruk og det er i seg selv veldig bra og flott.

– Allerede i dag ser vi utfordringen knyttet til trafikksikkerheten. Når vi nå i tillegg ser at trafikken vil øke den kommende tiden frykter næringsdrivende at dette til slutt vil ha katastrofale konsekvenser.

Næringsforumet uttrykker også bekymring knytta til den smale Tveideveien ut til krysset på Jordbruna.

– Veien er oversiktlig fram til krysset FV402/FV3754, men svært smal. Det er som sagt hovedveien inn til et næringsområde og tungtrafikken møtes på veien. Man kan se på veien at veiskulderen er flittig i bruk. Dette er for øvrig også et problem med møter mellom personbil og tunge kjøretøy.

– Lenger inn mot Tveide på fylkesvei 3754 er det også en gammel togstrekning som er populær til turbruk. For å kunne få en rundtur må man gå langs fylkesvei 3754 forbi næringsparken. Smal vei og manglende gang og sykkel-vei/turvei gjør også dette til en krevende strekning trafikkmessig.

Nå ber næringsliv og Birkenes kommune at veieier kommer med tiltak.

– Vi ber Agder fylkeskommune om å prioritere å gjøre nødvendige tiltak i dette området med spesielt fokus på krysset fylkesvei 402/fylkesvei 3754.

– Bak innholdet i denne mail står representanter fra ulike næringsvirksomheter. I tillegg Birkenes kommune.