– Stjeling av annen manns grunn

 

Lite visste jeg den gangen da jeg fikk beskjed fra FrP statsråd Kjell-Børge Freiberg at Birkenes hadde fått tillatelse til å sette opp vindmøller, at det skulle ta så lang tid og så mye strid. Vi feiret med blautkake og trodde saken var over. Men det viste seg at vindmøllesaken så vidt hadde begynt. Tror alle er lei av heile saken.

Motstandere av vindmøller har fått det for seg at det blir ekspropriasjon i vindmølleparken, etter at noen grunneiere har trekt seg fra avtalen eller ikke fornyet avtalen. Hadde jeg trodd at det kunne skje at det hadde blitt ekspropriasjon, så hadde jeg stemt mot vindmøllene.

Nei, jeg er overbevist om at utbyggeren enten kommer til enighet med de tre, eller så blir vindmøllene flyttet ut av terrenget til de som ikke ønsker vindmøller.

Det blir heilt ulevelig for utbyggerne å ekspropriere fra grunneier som har trekt seg fra avtalen.

En avtale som skal vare i 30 år. Men hvis det utenkelige skulle skje at det ble ekspropriasjon og saken kom opp i kommunestyre. Ja, da kommer jeg til å stemme imot.

Ekspropriasjon av grunn har jeg vært motstander av så lenge jeg kan huske. Eller et bedre utrykk er stjeling av annen manns grunn.

Ser kanskje at i noen tilfeller at det er vanskelig å komme utenom når det gjelder E-18 eller E-39, men jeg hadde stemt imot uansett.

Men vindmøllesaken ligner litt på det som skjer på Stortinget. De må stemme for eller imot E-18 utbyggingen og kan ikke vite om det blir ekspropriasjon i ettertid. Men de som er imot vindmøller burde iallfall være imot utbyggingen på E-39 i Søgne-Mandal. For det er store naturinngrep.

Jeg har full forståelse for at det er folk som ikke synes vindmøller er vakre. Så håper jeg at folk kan respektere at jeg syns vindmøller er utrolig elegante og vakre.

Når jeg og Sigrun er på tur rundt om i landet, og vi er spesielt mye på Vestlandet, så syns jeg det er flott med uberørt natur som flott skog og flotte fjell. Men jeg syns det er enda flottere når bøndene har omgjort uberørt natur til dyrket mark, bolighus og fjøs og en traktor på tunet.

Ingen hadde reist til Vestlandet hvis alt var bare uberørt natur utenom noen fotturister. Sikkert fint i Østerdalen, men jeg foretrekker å kjøre Gudbrandsdalen på grunn av at folk igjennom alle tider har omgjort uberørt natur til flott landbruksområder. Det jeg ikke liker med Gudbrandsdalen er alle bomstasjonene.

Har du kjøpt en eiendom, ja så er den din, og du må kunne gjøre det du ønsker på eiendommen. Ingen skal blande seg inn i hvordan du forvalter eiendommen din. Det er det de ønsker grunneierne som vil ha vindmøller.

Skal vi nekte dei å bygge på eiendommen sin og utnytte arealet og kanskje få ei inntekt å leve av?

Det syns ikke jeg.

 

Odd Gunnar Tveit (FrP)

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.