Interpellasjon fra FrP om de nye gebyra på private avløpsanlegg

(Arkivfoto)

Det er medlem av Birkenes kommunestyre, Odd Gunnar Tveit (FrP), som nå har sendt inn en interpellasjon til ordfører Arild Windsland (H) knytta til vedtatte nye gebyr på private avløpsanlegg.

– 3. november 2022 ble det stemt over en sak i kommunestyre og som ble enstemmig vedtatt. Saken var: Ny lokal forskrift om saksbehandlings- og kontrollgebyr for Birkenes kommune.

– Tror mange som stemte for forskriften ikke var klar over hva det stemte for. Kan iallfall si at i fra FrP sin del kom det som et sjokk når vi fikk brev fra kommunen om en ekstra skatt på kr. 1.520 og kr. 3.280.

– Kan ikke skjønne at en i fra kommunen skal hvert år kjøre rundt på bygdene for å kontrollere at anlegge ser bra ut. At kontrolløren skal bruke nesten en dag på hvert anlegg hvert eneste år, er for meg nesten ubegripelig. Når en person har gått att og fram ett kvarte så burde personen fått inntrykket av hvordan anlegget fungerer og da trenger han vel ikke komme på mange år.

– Folk som har private anlegg, har kostet alt selv både når de har anlagt anlegget og i alt framtidig vedlikehold.

– Når det gjelder søppel, feiing og kloakk har ikke kommunen lov til å ta betalt meier enn kostnaden er for kommunen. Når det gjelder kontrollgebyr så trenger ikke kommunen å kontrollere kloakkanleggene hvert år. Så dette er en ekstraskatt i likhet med eiendomsskatten.

– Vil ordføreren sende saken til kommunestyre igjen og ta den opp til avstemming, eller vil han avlyse hele ekstraskatten?

Interpellasjonen skal besvares av ordføreren i neste møte i kommunestyret, onsdag 8. november.