En bitteliten trillrund kar på yoga

 

Mitt høstprogram innebærer flere og mange opplevelser for både kropp og sjel, hva fysisk trening angår. En av de viktigste oppgavene i denne «reisen» mot jul, er min ukentlige yoga time med mentor Mathilda Røstad som instruktør. Disse timene har allerede brutalt fortalt meg hvor jeg står fysisk, og hvilken vei jeg har å gå.

Hver onsdag drar jeg til Håbesland for yogatimer der Mathilda har to grupper i aksjon på det gamle skolen, basert på form og nivå. Hun er en meget kunnskapsrik ung kvinne, som virkelig kan faget sitt, også gjennom hennes utdannelse innen yoga.

For en bitteliten trillrund kar som ligner mer på en forvokst pære, enn en vanlig mannefigur, så var det ikke så gøy første gangen jeg møtte på yogatrening. Her møtte jeg den sprekeste gruppa med kvinner. Alle yngre enn meg og definitivt i mye bedre form.

Å være alene mann i en slik kvinnegruppe, er en opplevelse i seg selv. Men la det være klart med en gang – jeg er tatt imot på aller beste måte av alle sammen. De har akseptert denne raringen av en klump, som blant annet prøver å stå på ett ben i de merkeligste stillinger.

At det ble noe latter da min muskelmasse og kropp måtte komme meg i «fødestilling», og tøye ut hele kroppen, var bare slik det måtte være. Og de ler med meg og ikke av meg, tror jeg da.

Min korte kropp med gamle korte fotballmuskler er ikke bygd for turn, der jeg kan slenge kroppen ut i alle slags stillinger. Men jeg prøver mitt beste, og for min kropp er det den ultimate fysiske utfordringen. Derfor er dette noe jeg må fortsette med etter kursets slutt, og ta en ny omgang med yoga.

Jeg puster fælt da jeg trener, om det er hjemme på mine turer eller på mine enkle styrkeøvelser. Ja jeg puster som en hval som spruter ut sjøvann, og hiver inn ny pust hele tiden.

Når Mathilda sier – «Så puster vi godt inn, holder pusten, og holder stillingen» – ja, da går min pust i 10-gangen, og det høres i hele klasserommet på Håbesland.

Jeg har nå gått fem ganger på yoga. Og jeg garanterer, det er så utrolig merkbart både på kropp og sjel!

Normalt sett så ville en observant deltager se hvordan de andre utfører øvelsene. Men der går jeg inn i en egen transe, og har mer enn nok med å få med meg instruksene fra mentor. Det er så vondt, det er så tungt, og det er uvanlige stillinger kroppen utsettes for. Uttrykket at man «er i kjelleren», er noe jeg merker opptil flere ganger i løpet av de 75 minuttene øktene tar. Men etterpå, er det en nydelig følelse.

Mathilda kan jeg ikke få rost nok. Det blir mer om henne og vårt samarbeid utover høsten. Men denne ene dagen i uka, der vi får delta i hennes verden, er uvurderlig.

Når det kommer til kosthold senere, så skal jeg love at det blir krutt, når mitt matbord skal beskrives med ord. Der er «sjefen» min knallhard.

Jeg har tro på at jeg står løpet ut, frem til jul. For deretter å fortsette min hverdag på andre premisser enn i dag.

Yoga er en kombinasjon av fysisk bevegelse – pust og meditasjon. Yoga betyr «union forening» -der man forener kropp og sinn gjennom å koble på pusten til fysiske asanas – som betyr stillinger. Yoga er rundt 5000 år gammelt. Mye forskning peker på at treningsformen er med på å redusere stress og bidrar til en bedre helse, både fysisk og psykisk.

Det finnes mange forskjellige yogaformer – hatha, asthanga, yin, restorativ og blant annet mediyoga.

Jeg har noe erfaring med dette, for jeg har faktisk gått på yogakurs tidligere. Da med en helt annen kroppsform, og i en alder der formen var som hos en «vellykket» ung mann.

Derfor kan jeg underskrive på at yoga er en fantastisk treningsform, for mennesker i alle aldre. Det som kanskje overrasker meg, er at det ikke finnes menn eller gutter som gjør dette i bygda, som jeg vet om.

For mange år siden, da jeg trente A-laget i fotball til Otra herrer i 4.divisjon, bestilte jeg en yoga instruktør til gutta. Det ble populært i setesdalsbygda, og ryktene om menn som trente i Otra hallen på «mystisk vis», gikk fort på 1990 -tallet. De siste gangene gikk timene med mange tilskuere på tribunen, som godtet seg, der menn prøvde på det «umulige», til stor underholdning for de fremmøtte.

Jeg garanterer at dette er skikkelig «mannetrening» også, uansett form.

Derfor utfordrer jeg alle mannfolka i hele bygda, i alle aldre uansett form. Hvorfor ikke ha et eget yogakurs for menn. Jeg kan love at selv den best trente, vil få seg noen aha-opplevelser.

Kom igjen!

 

Hilsen Jan Reidar