Vil ha regnbueflagg på Tobias Jorde under Skeive Sørlandsdager

Det er ikke vedtatt retningslinjer for flagging i Birkenes kommune. Det opplyser kommunedirektør Anne Stapnes i sakspapir til neste kommunestyremøte.

I august 2019 behandla riktignok kommunestyret et forslag fra kommunedirektøren om et reglement, men vedtok at daværende tjenesteutvalg var organet som skulle vedta retningslinjer for flagging.

Det ble av en eller annen grunn aldri fremma noen sak.

Til kommende kommunestyremøte 3. november legger kommunedirektøren endelig fram et forslag til nye retningslinjer, som hun ber om at «trer i kraft omgående».

Det anbefales at saken denne gang ikke delegeres til underliggende organ. Og at den rulleres allerede om to år.

I retningslinjene forholder man seg stort sett til offentlig flaggforskrift og praksis i Birkenes.

– Fra de to flaggstengene ved kommunehuset, fra flaggstanga ved Birkenes omsorgssenter og fra flaggstanga på Tobias jorde skal det flagges med det norske flagget på offisielle flaggdager.

Kommunedirektøren foreslår følgende unntak:

– På samefolkets dag 6. februar skal det flagges med det samiske flagget fra én av flaggstengene ved kommunehuset.

Når det gjelder flagging med andre lands flagg, er det eget punkt i det nye reglementet.

– Formannskapet avgjør i hvert enkelt tilfelle flagging med fremmed lands flagg.

Her henviser kommunedirektøren til offentlig forskrift:

– Et fremmed lands flagg kan heises ved siden av Norges flagg på eller fra kommunale offentlige bygninger og eiendommer eller bygninger og eiendommer som for den vesentligste del benyttes av kommunale institusjoner, når dette av hensyn til internasjonal høflighet finnes ønskelig.

Det som det tidligere har vært uenighet om blant de folkevalgte og bygdas innbyggere i nyere tid, er Birkenes kommunes praksis knytta til flagging med regnbueflagget.

Det var daværende ordfører Anders Christiansen (Ap) som først heiste regnbueflagget på kommunens flaggstang under Skeive Sørlandsdager i 2017.

Nå foreslår kommunedirektøren følgende punkt i reglementet, som bes vedtatt av kommunestyret.

– Fra flaggstanga på Tobias jorde skal det flagges med regnbueflagget de to siste dagene av arrangementet Skeive Sørlandsdager.

I sakspapira heter det i en kommentar til punktet:

– Selv om arrangementet finner sted i Kristiansand har det allmenn interesse for hele Sørlandet, derav navnet, og inkluderer således også Birkenes.

Kommunedirektøren har så foreslått et eget punkt, der formannskapet skal avgjøre «i hvert enkelt tilfelle flagging med annet flagg enn det norske/samiske fra flaggstanga på Tobias jorde og fra én av flaggstengene ved kommunehuset».

I saksframlegget er det gitt følgende kommentar:

– Det vil eksempelvis kunne være tale om enkeltanledninger der det kan vurderes om kommunen skal flagge med kommuneflagget, fylkesflagget, regnbueflagget, FN-flagget, NATO-flagget eller EU-flagget. Slik avgjørelse foreslås altså delegert til formannskapet, som jo også eventuelt vedtar innkjøp av aktuelt flagg.

I ei ny lovendring presiserte Kommunal- og distriksdepartementet i 2020/21 at kommunene sjøl, i tråd med kravene i loven, har myndighet til å avgjøre kommunens konkrete saker om flagging i kommunen.

Forlaget til de nye retningslinjene om kommunal flagging skal gjennom utvalga og formannskapet, før det kommer opp i kommunestyret.