Vedtatt med ordførerens dobbeltstemme – det blir åpna for alkoholservering på Tobias jorde

NEDERLAG. Kristelig Folkeparti og Torbjørn Bjorvatn (foran) gikk på et nederlag i saken om alkoholpolitiske retningslinjer og skjenking på Tobias jorde. Her sammen med Høyres representanter Arild Windsland og Ragnhild Aasen.

Det råda ei viss forvirring både i pausen og etter kommunestyrets maratonmøte i Birkeneshallen torsdag kveld.

Ikke uventa ble det saken om nye alkoholpolitiske retningslinjer som engasjerte mest og tok lengst tid å få vedtatt av bygdas folkevalgte.

Etter formannskapets behandling av saken sist uke, fortona det seg klart at det ville ende med ei liberalisering av dagens retningslinjer, men at kommunens Tusenårssted på Tobias jorde skulle skjermes for mulig servering av alkohol. Begrunnelsen var at dette er et mye brukt sted for arrangementer retta mot familier – barn, unge og voksne.

Det var Kristelig Folkeparti som gikk på en smell når saken kom opp i kommunestyret. Partiet hadde den siste uka sendt inn fire tilleggsforslag i tråd med sitt restriktive syn på alkohol.

Arild Windsland (H) innleda torsdagskveldens debatt. – La Tobias jorde være som i dag. Han ønska ikke alkoholservering på bygdas mest benytta samlingssted.

Torbjørn Bjorvatn (KrF) etterlyste folkehelseperspektivet i administrasjonens forslag. Dette ville han ha fletta inn i alle ledd i de nye retningslinjene.  – Å se på alkoholpolitikk bare ut fra næringshensyn, blir veldig skjevt. Han påpekte også at politi og sosialtjeneste ikke hadde vært involvert i utredinga av nye retningslinjer.

Linda Hye (Ap) svarte med at folkehelseperspektivet var tatt med innledningsvis i forslaget.

Videre ønska Kristelig Folkeparti at skjenketid for sprit skulle settes til klokka 24, og for øl og vin til klokka 01.

Bjørn-Tore Hovland (Sp) parerte med at disse klokkesletta ville være ei innskjerping av dagens retningslinjer, noe han ikke ønska.

– Det opprinnelige forslaget til nye mer liberale retningslinjer, vil gjøre det lettere for både administrasjonen og oss politikere. Jeg skjønner ikke at vi ikke skal få til alkoholservering på Tobias jorde, når vi sammenlikner med hvordan de klarer det på Havnetomta i Lillesand og Kanalbyen i Kristiansand. Vi har jo en administrasjon som skal behandle dette, uttrykte Hovland.

I et anna av Kristelig Folkepartis forslag til presiseringer, ville partiet ha med at det ikke skulle kunne gis bevilling for skjenking av alkohol «i nærheten av trafikknutepunkt, skoler og barnehager, og i forretningslokaler og andre salgssteder og på arrangementer som er sponset av kommunen» – i tillegg til arrangementer på Tobias jorde.

Etter debatten og de framlagte tilleggsforslaga ble det en noe komplisert avstemningsprosess å få gjennomført for ordføreren.

Tilleggsforslaga til Kristelig Folkepartis ble stemt over enkeltvis. Ingen av disse oppnådde flertall, noen fikk bare partiets egne to stemmer.

Det var forslaget til Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) som oppnådde flertall. Dette inneholdt ikke noe unntak for servering av alkohol på Tobias jorde, og ble avgjort med ordfører Gyro Heia (Sp) sin dobbeltstemme.

Dermed var nederlaget for Kristelig Folkeparti et faktum.

Da klokka passerte 22, i et avbrekk mellom to debattinnlegg i en seinere sak, overhørte Birkenesavisa fra tilhørerplass følgende kommentar fra en noe prega Torbjørn Bjorvatn. – Vi har fortsatt fire timer å drikke på. Seinere bekrefta og utbroderte han kommentaren. – Nå er det bare å ta med seg alkoholen og sette oss og drikke på Tobias jorde. Det kan du sitere meg på.

Da Birkenesavisa bemerka at det må vel til ei bevilling først, svarer Bjorvatn. – Den blir sikkert behandla fort.

I møtets pause og etter møtet var det ei viss forvirring både blant kommunestyrerepresentanter og tilhørere når det gjaldt stemmetallet.

Men det var to av Senterpartiets representanters stemmegiving som hadde vippa flertallet, sånn at det nå vil kunne gis skjenkebevillinger til arrangementer også på Tobias jorde. Den ene var Silje Bjørnarå Drangsholt.

I sitt innlegg i debatten uttrykte Bjørnarå Drangsholt. – Det er fint at kommunen åpner opp. Men det er viktig at barn, unge og de mest sårbare blir ivaretatt, ved at lokaler eiet av kommunen ikke skal servere alkohol med mindreårige til stede. Vi som kommune skal stå opp for de svake.

Bjørnarå Drangsholt var i formannskapsmøte sist uke for at Tobias jorde skulle forbli et samlingssted uten alkoholservering. Men i torsdagskveldens kommunestyremøte landa hun altså med å stemme for forslaget som åpner for skjenkebevilling også der.

Etter avstemminga spurte Birkenesavisa senterpartirepresentanten hva som hadde gjort at hun hadde endra syn for å gi flere skjenkebevillinger den siste uka?

– Jeg synes ikke det er noen god grunn for ikke å åpne opp. Men det må settes opp gjerder ved arrangementer med skjenketillatelse der, og det blir vel bare et eller to arrangementer i året, svarte Bjørnarå Drangsholt.

OMBESTEMTE SEG. Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) skifta standpunkt etter formannskapsmøtet sist uke. I kommunestyremøtet stemte hun for alkoholservering på Tobias jorde.

SPENT TILHØRER. En av Fjordbrøl og GBfestivalens ledere, Thomas Stensvand (til høyre), fulgte spent med på kommunestyredebatten. Han ønska en mer liberal alkoholpolitikk for bl.a. lokale konsert- og festivalarrangører. Her i samtaler med Høyres Jon Inge Holm etter avstemminga.