To BIL-løpere til junior-VM!

FRA SKISKYTTER-BYGDA. Mandag ble det klart at både Martin Uldal og Andreas Aas fra Birkenes er tatt ut på VM-laget som skal til USA. (Foto: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

Både Martin Uldal og Andreas Aas er tatt ut til å representere Norge i junior-VM i skiskyting i Soldier Hollow i USA i februar-mars.

Mandag formiddag fikk begge telefon fra skiskytterforbundet om uttaket. For Andreas Aas kom beskjeden som en overraskelse.

– Det var veldig gøy. Jeg hadde vel en liten tanke om at det kunne gå, men jeg ble jo overraska, sier Aas til Birkenesavisa. Sesongens hovedmål for vegdølen var pallplass i et enkeltrenn i norgescupen for junior. VM-deltakelse var bare en fjern drøm. Men etter sterk innsats i norgescupen har drømmen kommet nærmere og nærmere.

Ble satt ut

Før jul tok vegdølen sin første pallplass i nasjonal sammenheng i et VM-mønstringsrenn på Lygna. Etter dét har det blitt flere topp ti-plasseringer, før han satte en foreløpig krone på verket med seier på sprinten i norgescuprunden på Geilo sist helg. VM-billett var likevel ikke det første han tenkte på mandag formiddag.

GJORDE SUSEN. Seieren på Geilo i helga sikra Andreas Aas plass på det norske ungdomslaget til junior-VM i skiskyting. Her troner vegdølen på toppen av pallen etter norgescupsprinten. (Foto: Privat)

– Jeg ble jo veldig glad, litt satt ut, egentlig. Det er ikke ofte en opplever noe sånt, forteller 18-åringen, som må sies å ha kommet langt i utviklinga som skiskytter, sett i forhold til den opprinnelige målsettinga for sesongen.

– Ja, jeg er veldig fornøyd med det. Det viser at det en gjør virker, sier han.

Alt er mulig

Forklaringa på framgangen er enkel.

– Jeg har fått trent godt gjennom hele sommeren og holdt meg frisk for det meste, ellers er det ikke så mye mer enn det, sier Aas som har drevet med skiskyting siden 9-10-årsalderen og har to storesøstre som også går norgescup. Nå får han muligheten til å måle seg mot de beste i verden i sin årsklasse. Og med vissheten om at nivået på de norske skiskytterne er fullt på høyde med de beste i verden, ser han ikke bort fra at det kan bli medalje.

– Det blir spennende, men hvis alt klaffer, så vil jeg jo si at jeg har en sjans. Gjør jeg ett av mine beste løp, så skal det være mulig, sier Andreas Aas, som skal gå i ungdomsklassen (17-19 år) i VM.

Trygg på VM-plassen

For Martin Uldal kom ikke VM-uttaket som noen stor overraskelse. 20-åringen fra Birkeland leda forbundets «rankingliste» over VM-kandidater før den tredje og avgjørende uttakshelga på Geilo. Selv om det ble bare 6. og 8. plass der, følte han seg trygg på at han ville være blant de fem løperne som skulle representere Norge i juniorklassen (20-22 år) i USA.

VM-KLAR. Martin Uldal tillater seg en aldri så liten feiring av VM-plassen, selv om han følte seg trygg på at han ville komme med på det norske laget etter sterke resultater i norgescupen. (Foto: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

– Jeg følte meg veldig sikker, egentlig. Jeg tenkte det ikke skulle gå an å ikke komme med, så jeg hadde egentlig ikke tenkt å gå i helga, bekrefter Uldal. Det var likevel godt å få bekrefta VM-plassen.

– Joda, det er godt å høre det og skjønne at nå er det VM som er det neste. En blir litt mentalt forberedt da, så nå blir det fokus på dét på alle økter framover, sier 20-åringen fra Speidervegen på Birkeland.

Tror på VM-medalje

Martin Uldal er ingen fersking i VM-sammenheng. For to år siden tok han to topp 10-plasseringer og en 14. plass i de individuelle øvelsene i tillegg til gull på stafetten i junior-VM i østerrikske Lenzerheide. Sjansene for edelt metall bør være god også i Soldier Hollow, tror BIL-junioren, forutsatt at han er blant de fire som får gå.

– Vi er fem på laget, så det er alltid en som må stå over. Så det er litt spørsmål om hvilke distanser jeg får lov til å gå, men jeg tror det er gode muligheter. Nivået i juniorklassen i Norge er veldig bra for tida. Det handler om å være i brukbar form og prestere sitt beste når en er der, så er det absolutt mulig å ta medalje og vinne, tror BIL-junioren.

Gleder seg over Andreas

Nøkkelen til sukess ligger i å holde seg frisk og skadefri, og ikke minst takle høyden.

– Soldier Hollow ligger vel på rundt 1600 meter, så disponering blir viktig. Utlendingene som går mye europacup og sånt har nok en fordel der, men vi norske er nok minst like godt trent, og vi drar ned en liten stund før mesterskapet for å bli vant til høyden, så det tror jeg går bra, sier birkelandsgutten. Han gleder seg stort over at klubbkameraten også har fått plass på det norske VM-laget.

– Det er kult! Han har tatt vanvittige steg i år, så det er veldig stas å se at han lykkes. Jeg husker hvor mye det betydde for meg å komme med for to år siden, så det er gøy at han også kan få den opplevelsen, sier VM-klare Martin Uldal.