Høst i hagen

Nå nærmer det seg tiden for å ta opp knoller som skal overvintre, og tømme alle krukker for sommerens blomster.

Jeg syntes det er litt vemodig, og føler det er veldig lenge til neste gang jeg skal rusle rundt omgitt av blomster.

Jeg har mange georginer, ranukler og anemoner som alle skal tas opp før høsten kommer. De kan godt ha en frostnatt for at planten skal visne ned, men de tåler ikke noe særlig mer enn en natt før de må opp i kasser og inn i ett mørkt, frostfritt rom.

Enn så lenge så står de i full blomst, nå i september.

(Foto: Stina Haugen)

Jeg bare elsker georginer! Det er litt jobb med de, men det er absolutt verdt det. De gir og gir når de først setter i gang, og jeg har plukket inn så mange.

Jeg har litt forskjellige typer, har en god gammel sort jeg ikke vet navnet på. Den har røde mellomstore blomster. Dette er knoller vi har vært så heldige å få av en nabo.

Knollene vil formere seg over tid og har godt av å deles av og til. Da har du plutselig mange nye planter, og kanskje noen til å gi bort til en heldig nabo eller venn.

En av de nyeste sortene jeg har er en såkalt dinner-plate Dahlia. Denne får en helt enorm hvit blomst, sorten jeg har heter Fleurel.

Den er fantastisk fin, og gjør masse av seg i en vase.

En av de mest populære heter Cafe au Lait. Litt mindre blomst en Fleurel, men nydelig farge. Jeg skjønner hvorfor denne er så godt likt.

Jeg har allerede i noen uker samlet frø fra sommerblomstene jeg sådde i vår. Noen produserer masse frø og andre er det litt vanskeligere med.

Cosmos er en av de letteste typene å sanke frø av. Gjennom sommeren så klipper vi av visne blomster hele tiden for at planten skal produsere nye blomster, men når det nærmer seg slutten av sesongen, så lar jeg noen utvalgte tuer få lov å visne naturlig.

På Cosmosen ser man tydelig frøene, og har de fått tørke opp litt, så drysser de lett av i hånda di.

Det er lurt å ta sankingen av frø når det har vært noen tørre, fine solskinnsdager.

Blir det en veldig blaut seinsommer, så kan man risikere at frøene råtner opp.

Jeg har alltid frøene i små bokser, og setter de til videre tørking i drivhuset. De kan også stå inne.

Jeg er veldig nøye med å merke med navn, det er ikke så lett å se forskjell på de.

En plante som det kan være vanskeligere å få frø av selv er Cobea Klokkeranke. Denne må såes såpass tidlig, gjerne i januar, at den rekker å produsere frø før frosten kommer.

Den bruker lang tid på å blomstre og lang tid på å lage de store frøkolbene etterpå. De blir nesten på størrelse med plommer, og skal helst henge på planten så lenge som mulig før man høster den. Men de tåler ikke frost. Ta av hele frøkolben og legg den i ett kaffefilter. Der skal den ligge å tørke helt inn, da vil de tilslutt sprekke av seg selv og inni er det masse små frø til neste sesongs store klatreplanter.

Man kan få litt dilla på å samle frø, og jeg samler ofte mengder.

Noen av de små frøhusene produserer enormt masse frø. Prøv å høst frø fra valmue eller løvemunn, jeg lover at du blir hekta.

De frøene jeg ikke har bruk for selv pleier jeg å gi bort eller bytte.

Jeg har alltid noen prosjekter på gang og en av tingene jeg vil forandre på før neste sesong er at jeg vil ha enda flere pallekarmer til grønnsaker. Da passer det veldig fint å sette de opp nå på høsten, så har jeg en plass å tømme alt sommerens hageavfall oppi. Hakker det litt opp hvis jeg har tømt ut noen store krukker, og prøver å planere det greit utover. Når våren kommer kan jeg bare fylle på litt ny jord på toppen hvis det trengs, men ellers er det klart til såing eller utplanting av grønnsaker.

Ett av høstens større prosjekter er å få orden på potetåkeren. Den ble pløyd opp i vår, og så satt jeg poteter uten å gjøre så mye for å forhindre at det grodde igjen.

Det har blitt til åker igjen, men jeg finner heldigvis igjen potetene da. Det er verre med raden med gulrøtter, den er helt borte i ett virvar av brennesle, geiterams og kvede.

Etter alle potetene er høstet, så skal jeg slå ned alt med ljå, legge papp og deretter fylle på med kvist og kvast, og diverse avfall som har samlet seg fra hagen. Hvis alt går etter planen så kan jeg sette poteter rett i dette til våren igjen.

Samler du frø fra dine sommerblomster? Kanskje du har lyst på noen nye sorter til våren? Følg meg gjerne på Instagram @rennehaven18. Der vil jeg legge ut noe av det jeg har, kanskje vi kan bytte?

 

Heidi Haugen Agerbo

____________

Fast spaltist