Mange fikk høre Kåre Vollan fortelle fra si nye bok – «Krigsskjebner»

MER MATERIALE. Kåre Vollan omtaler materialet etter krigsfange Notto Nobiassen for Notto Tobiassens arkiv. Sønnen Egil overleverte flere kasser til Kåre Vollan, med både kjent og nyoppdaga materiale.

Mellom 80 og 90 historieinteresserte hadde tatt turen til Frikirka på Birkeland sist tirsdag, da utflytta Kåre Vollan lanserte si nye bok «Krigsskjebner» med fortellinger fra Birkenes.

Maria Røstad var derfor glad for at hun hadde fått flytta begivenheten fra Biblioteket opp til Frikirka, som har mer plass.

Birkenesavisa hadde presentasjon av boka og forfatter Kåre Vollan, inklusiv en bokomtale av Trygve Løland, i vår utgave 15. juni.

I Frikirka presenterte Vollan hovedpersonene i boka, som er hans far Arne, onklene Kåre, Gudmund og Einar fra Birkeland – samt slektningene Thor Salvesen, Henry Clausen og Lars Salvesen.

Kåre Vollan leste seg gjennom et enormt kildemateriale før han satte i gang med å skrive boka. I sin presentasjon av boka fikk vi se en rekke bilder av stor lokal interesse.

På en fremragende måte knytta Vollan sammen fortellinga om skjebnene til egne familiemedlemmer og hendelser lokalt i Birkenes, med den nasjonale og internasjonale historia fra andre verdenskrig. Dette gir et viktig tilskudd til å forstå den store motstandsinnsatsen i bygda vår under nazistenes okkupasjon.

Svært mange av de frammøtte kjøpte boka umiddelbart etter at Kåre Vollan var ferdig med å fortelle. En lang kø av de sikra seg også forfatterens navnetrekk.

Lokal krigshistorie blir man seint eller aldri heilt ferdig med.

Beretninger etter overlevende Natzweiler-fange Notto Tobiassen har vært en viktig kilde for Kåre Vollan og hans nye bok. Og utenfor Frikirka stod Nottos sønn Egil med flere fulle kasser i varebilen sin. Materiale knytta til krigen, innsamla av Notto. Her var det også interessant lokalt materiale, som Egil nylig hadde funnet etter faren.

Kåre Vollan fikk med seg det han hadde plass til i Citroënen. Resten ville han gjerne hente seinere, for mer fordypning. Kanskje kan det bli enda ei bok.