Eva Retterholt tildelt Kulturprisen for 2021 på folkefesten på Engesland

PRISVINNERE. Kulturprisen for 2021 gikk til Eva Retterholt fra Vegusdal. Her er hun flankert av Trond Eirik Jaabæk og Kåre Vågsdalen, som fikk Kulturblomstene for 2022 og 2021.

Etter å ha kost seg i sol fra blå himmel hele dagen på årets nasjonaldag, trakk bygdefolket inn i «storstua» på Engesland skole. Årets folkefest ble en «høydare» av de sjeldne. Det ble også høytidelig delt ut to kulturblomster og årets kulturpris fra kommunen. Tetyana Haaverstad holdt en vakker og flott 17. mai tale med ukrainsk tilsnitt, der tårene hos flere ikke var langt unna.

17. mai komitéen med ordfører Gyro Heia i spissen som konferansier, og 6. og 7. klasse ved Engesland skole, lagde en minnerik fest for en fullsatt gymsal denne vakre vårdagen vår.

KONFRANSIER. Ordfører Gyro Heia leda årets folkefest på Engesland.

Komitéens voksne innledet med dans og sang sammen med barnehagebarna på Engesland. Etter applausen hadde lagt seg, var det utdeling av premier etter alle aktiviteter som barn og voksne hadde deltatt på tidligere på dagen.

DANS OG SANG. 17. mai komitéen startet med å danse og synge sammen med barnehagebarna på scenen i det festen startet.

Kulturleder Wenche Flaa Eieland var kommet for å dele ut tre priser. Sammen med Syvert Emelius Furholt og ordføreren, startet hun med å dele ut Kulturblomsten for 2021, som tilfalt Kåre Vågsdalen. Deretter ble Trond Eirik Jaabæk ropt opp på scenen og fikk Kulturblomsten for 2022.

Til slutt skulle Kulturprisen i Birkenes deles ut, til stor spenning for hele salen. Utover presentasjonen fra ordføreren, så gikk det snart opp for hele salen og prisvinneren selv, hvem det måtte være.

Eva Retterholt ble tildelt årets Kulturpris. Den fikk hun blant annet for hennes utrettelige arbeid i og for bygda, i politikken og i kulturlivet gjennom mange år.

Hovedtaler for dagen var norsk-ukrainske Tetyana Penyora Haaverstad fra Øvre Engesland. Ikke tilfeldig valgt, med tanke på det som skjer i Europa i dag.

HOVEDTALER. Ukrainske Tetyana Haaverstad.

En fremførelse uten manus, der hun hyllet Norges frihet og nasjonaldag med sine egne ord. Hun kom også med ord til ettertanke, om det som nå skjer i sitt gamle hjemland Ukraina. Haaverstads tale foran hele bygda, og ikke minst foran sin nærmeste familie som er kommet til Norge fra krigen i Ukraina, ble et sterkt øyeblikk.

FULL SAL. Det ble stappende fullt i gymsalen på Engesland og ekstra stoler måtte bæres frem.

Latteren kan sitte løst, og dette fikk vi erfare da Siv Haldis Aas og Linda Lien Solås viste ulike filmklipp fra og med ulike personer i bygda. For de som husket filmingen fra 17. mai i 2019, da Nils Kåre Belland og Tor Øyvind Omdal skulle bake kake, ble det et gjensyn med duoen. Men nå var de to satt til å tilberede en tre-retters middag, mens de ble filmet. Latterbrølene fra salen var ikke til å ta feil av, da de to «kokkene» sine strabaser var i gang.

PÅ INNSPILLING. Her er noen av aktørene fra filmingen tidligere i år fra 6. og 7. klasse, da de spilte inn filmen med sangen om «Bøgda» av Hagle & Staysman.

Til slutt viste 6. og 7. klassingene frem en film av seg selv, der de sang etter Hagle & Staysman sin låt «Bøgda». Her medvirket de unge utrolig bra med sang og rytme, til den godt treffende låta som kler Vegusdal godt. Og jammen dukket ikke ordføreren opp her også, som råner i en gammel Volvo 144. Per Helge Aas fra komiteen hadde gjort en strålende jobb med filming både fra bakken og med drone.

De rundt 200 i salen kunne reise vel hjem etter en strålende 17. mai.