Lager fort 1.000 smultringer til jul

GODSAKER: Anna Lauvrak med alle godsakene hun har laga.

Tradisjonsbæreren på Engesland sverger til smultringer og tynnlefser.

1000 smultringer, hundrevis av Hardangerlefser, og sikkert like mange tynnlefser. Alt dette er det den driftige 89 år gamle dama i Sagestøvegen på Engesland som har stått for.

Anna Lauvrak er opprinnelig fra garden Hovland. Hun har alltid vært interessert i matlaging, kaker, brød, og middagsretter. Det er ikke nei i hennes munn, når hun får nye bestillinger nå før jul.

Hvem har ikke meska seg med Lauvraks komper, ertesuppe, eller smørbrød? Lista er lang. Utallige ganger har hun levert til ulike arrangementer.

Fikk fagbrev

I år som i fjor, og åra før det, er ikke noe unntak. Hun har kokt smultringer i fem omganger, med mellom 200 og 250 smultringer hver gang. Oppskrifta stammer fra den tida da hun jobba på Birkenes sykehjem, forteller hun. Der tok hun fagbrev som kokk i storhusholdning.

– Jeg kjørte til Arendal to ganger i uka, og det lønte seg for jeg fikk flere pensjonspoeng. Det ble 19 år i arbeid på sykehjemmet, sier Lauvrak til Birkenesavisa.

Flytta til Vågsdalen

– Lager du småkaker til jul?

– Nei, ikke nå lengre, det blir smultringer og julekake med rosiner og sukat. Men du vet før, når barna kom hjem til jul, da var det mye mer styr, sier hun.

Anna gifta seg etter hvert med Nils Lauvrak, og flytta til Vågsdalen på grensa til Mykland. Nå bor hun i et koselig hus i sentrum av Engesland med god utsikt til den vakre naturen der oppe.

– Kjører du bil ennå?

– Ja, ellers kommer jeg jo ingen steder, i morgen skal jeg til Treungen i Telemark. Der bor ei av døtrene mine, sier Lauvrak.

Mye godt

På kjøkkenbordet til Anna Lauvrak står poser med smultringer, hardangerlefser og tynnlefser, og venter på å skifte eier. Tynnlefsene, eller potetlefsene, har hun oppskrift på fra sin mor.

Ei flott stor sylte, som Lauvrak har tatt opp fra syltelaken til ære for fotografen, har også fått plass på kjøkkenbordet. Vi spør om vi kan få oppskrift på syltelake, og her er den:

Tre liter vann, 375 gram salt, to desiliter eddik (fem prosent), ei teskje hel pepper, en spansk pepper, to laurbærblader, en desiliter sukker og noen sennepskorn.

Det hele kokes i et kvarter, før det avkjøles, og får ligge i fred i to døgn.

Vinterarbeid

– Ellers har jeg rent en vev, den er verken sveipt eller tredd, så jeg skal få litt hjelp på nyåret til det. Jeg må jo ha noe arbeid til vinteren, sier den spreke dama.

Hun gikk på husflidskurs i Mykland da hun var 17 år.

– Når det er på plass, skal jeg veve filleryer, for jeg har nok av nøster av oppklipte filler, sier hun.

– Har du fått bestilling?

– Nei, men jeg kan levere til førjulsmessa, hvis ikke. Det blir nok mange fine filleryer utover vinteren, skal jeg tro, avslutter Lauvrak.