Ekstreme metannivåer målt i Birkenes etter eksplosjonene i Østersjøen

LUFTTRANSPORTERT METAN. (Skjermdump fra NILU)

På tirsdag viste målinger fra Birkenesobservatoriet i Agder, samt flere målestasjoner i Sverige, ekstreme metankonsentrasjoner i luften.

Det er Norsk institutt for luftforskning (NILU) som melder dette på si nettside fredag morgen.

Saken den ekstreme mengden metan som er målt i bygda vår er også høyt oppe i nyhetsbildet i store medier i dag.

De ekstreme metankonsentrasjonene har sin årsak i de to eksplosjonene på Nord Stream-rørledningene nær den svensk-danske kystlinja i Østersjøen mandag denne uka. Kort etter eksplosjonene ble gassbobler observert på havoverflata.

– Vi har aldri tidligere sett noe liknende ved noen av våre observatorier, sier seniorforsker i NILU Cathrine Lund Myhre.

En annen av instituttets forskere, Stephen Matthew Platt, uttaler:

 – Med mange konservative forbehold om det faktiske trykket i rørene og utslippshastigheten, finner vi at minst 40 000 tonn metan kan ha blitt sluppet ut i havet og atmosfæren, sier forsker Stephen Matthew Platt.

Det årlige utslippet av metangass fra en samla norsk olje- og gassindustri er på 17 000 tonn. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Volumet på dette metangassutslippet som nå er målt på Birkenesobservatoriet nær Tveiten på vestsida av Tovdalselva, er godt over dobbelt så stort.

BIRKENESOBSERVATORIET (Foto: NILU)

Forskere ved NILU har beregnet et foreløpig estimat av et mulig gassutslippsvolum over 24 timer basert på størrelsen på den nå sprengte rørledningen i Østersjøen.

Stephan Platt påpeker at metan er lite giftig. Selv i de mengdene som nå sprer seg i atmosfæren over store deler av Sør-Skandinavia utgjør det ingen helserisiko for mennesker eller dyr.

– Metan er den nest viktigste klimagassen fra menneskelig aktivitet etter karbondioksid (CO2), sier seniorforsker Cathrine Lund Myhre.

Metan anses å være en klimavennlig energikilde sammenlignet med f.eks. kull.

– Men med slike lekkasjer reduseres fordelene, sier Lund Myhre. – Denne hendelsen understreker ytterligere behovet for å skifte til fornybare energikilder og forhindre tilsvarende risikoer i fremtiden.

Birkenesobservatoriet har vært i drift helt siden 1971. Da formålet var å overvåke sur nedbør, og er en av målestasjonene i Europa som har vært drevet lengst.

Overvåkningen av luftforurensning på Birkenesobservatoriet har vært med på å gi bakgrunnen for bindende avtaler om målrettet redusering av utslipp, som Konvensjonen om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning

Birkenesobservatoriet eies og drives av NILU.