Alarmerende høye gjennomsnitts-konsentrasjoner av metan målt i Birkenes

BIRKENESOBSERVATORIET, (Foto: NILU)

– Vi har aldri før målt høyere gjennomsnittskonsentrasjoner av metan på de to norske observatoriene Zeppelin på Svalbard og Birkenes i Agder.

Det er seniorforsker og klimaekspert Stephen Matthew Platt ved klima- og miljøinstituttet NILU, som uttaler dette i ei pressemelding.

I 2022 observerte målestasjonen ved Tveiten i Birkenes den nest høyeste økningen noensinne, opplyser Norsk institutt for luftforskning (NILU).

– Parisavtalen har som mål å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, helst 1,5 grader. Vi er allerede på 1,1 grader oppvarming og nærmer oss veldig raskt 1,5 grader. Metan har en sterk varmeeffekt på kort sikt. Vi trenger å snu metankurven for raskt å begrense den globale oppvarmingen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Det er på oppdrag fra Miljødirektoratet at NILU måler konsentrasjonen av klimagasser og partikler i atmosfæren over Birkenes og Svalbard. De to målestasjonene inngår i et omfattende globalt nettverk av tilsvarende målestasjoner i ulike deler av verden, opplyser NILU.

– De samlede målingene forteller hvordan klimagassutslipp fra alle verdens land hoper seg opp i atmosfæren. Til sammen bidrar de med helt avgjørende data for klimaforskerne, og er grunnlag for internasjonalt samarbeid om utslippsreduksjoner.

– Klimagassene i atmosfæren danner et stadig tykkere «teppe» rundt planeten vår som hindrer varmeutstråling. Dermed øker temperaturen på jorda.

Metan er en svært kraftig drivhusgass.

I slutten av september i år meldte BA at det ved Birkenes-observatoriet var målt ekstreme metan-konsentrasjoner i luften kort tid etter eksplosjonene på Nord Stream-rørledningen i Østersjøen.

– Metanutslippet i Østersjøen var isolert sett stort, men lite i et klimaperspektiv. Metanutslippet fra Nord Stream utgjorde kun 0,01-0,03 prosent av de globale årlige menneskeskapte metanutslippene, melder NILU 14. desember.