Skogdag i Trolldalen

TROLLDALEN. Kjetil Aamlid (til venstre) ønsker velkommen på en litt grå lørdag. (Foto: Olav Heimdal)

Lørdag 11. september inviterte Herefoss og Vegusdal Skogeierlag til skogdag og mellom 30 og 40 personer med smått og stort innfant seg ved Trolldalsvannet da skogbruksleder Kjetil Aamlid ønsket velkommen.

Etter en generell orientering om dagens program fikk Gunnar Evja ordet. Han er ansvarlig for planting og ungskogpleie i AT Skog, og fikk i begynnelsen av måneden omsider «importert» 10 litauere til distriktet. Disse er nå, sammen med 3-4 norske arbeidere, i full sving med kulturarbeid, og vil utover i oktober kunne påta seg enda mer arbeid. I et normalår settes det ut mellom 100.000 og 150.000 planter i skogene i Birkenes.

Skogrådgiver i kommunen, Tormod Amundsen, fortalte om statlige tilskuddsordninger og til hvilke formål disse kan benyttes. Han administrerer også skogfondsordningen og klargjorde hvordan slike avsetninger kan brukes til nyetablering og vedlikehold av bilskogsveier i tillegg til planting og ungskogpleie. Skogeierne er pålagt å avsette mellom 4% og 40 % til egen skogfondskonto ved trekk i tømmeroppgjørene.

Entreprenør Svein Johnsen var også på plass med gravemaskin påsatt eget aggregat beregna for vedlikehold av skogsbilveier. Med dette utstyret demonstrerte han hvordan vegetasjon som var grodd opp i nærheten av vegen ble kutta ned og fjerna fra området. Han tilbyr ei komplett pakke der også grøfterens mv. er inkludert.

DAGENS HØYDEPUNKT. Lapskausen serveres. (Foto: Olav Heimdal)

Dagens høydepunkt for mange var å få servert kjempegod lapskaus fra Fidje med etterfølgende prinsessekake, sjokoladekake og kaffe. Heldigvis kom den kraftigste regnbyga etter måltidet, slik at hverken lapskaus eller kaffe blei oppspedd eller nedkjølt.

Når det gjelder vegen fra Heimdal til Trolldalsvannet, er den 3,5 km lang. Den blei ferdigstilt høsten 1960 og prisen pr. meter var kr. 24,50. Det var Såvi S. Nomeland fra Valle som fikk jobben, og det var hans første oppdrag med sin nyanskaffede bulldoser. Firmaet eksisterer fortsatt og heter nå Nomelands Anleggsmaskiner AS.

Siste post på det offisielle programmet var en orientering om prisutviklinga i tømmermarkedet i Norge kontra Tyskland der prisen jevnt over er høyere enn her i landet. Tømmeret som sendes til Tyskland, såkalt Ilim-tømmer, leveres i to standardlengder. Prisen på skurtømmer levert til norsk industri har steget med i overkant av 100 kroner pr. m3 i løpet av ett år.

Dermed var den første skogdagen siden 2019 bragt vel til endes. Forrige skogdag i Trolldalen var i 1997, altså for 24 år siden.  Enkelte tok turen oppom selve gården og var innom uthuset der «Trolldalsmordet» skjedde høsten 1962.

 

Olav Heimdal

_____________

Brukerskapt