Ny barneplate fra Tore Thomassen: – Barnekultur er 1000 ganger viktigere enn voksen kultur

NY PLATE. Tore Thomassen er klar med sin 11. barneplate.

– Jeg har tidligere sagt at barnekultur er 1000 ganger viktigere enn voksen kultur. Det du synger som barn bor hos deg hele livet. Det former følelseslivet ditt og gir deg tilhørighet i en kultur, sier Tore Thomassen som nå gir ut en ny barneplate, den 11. i rekken.

Når platen nå kommer ut har det gått 30 år siden hans første barne-innspilling «LITEN – men god som gull». Debutplaten «LITEN» solgte 10.000 kassetter, og Thomassen opplever at det 11 barneplater senere fortsatt er nok å synge om. I tillegg har han gitt ut 7 plater for et voksnere publikum.

– Barnekultur er ikke noe jeg har hatt ved siden av det andre jeg har drevet med, men snarere perlen som har gitt størst glede, slår han fast.

Med den nye platen «HVIS DU BLIR MED NÅ» henvender han seg til barn i skolealder. Tekstene handler om alt fra miljø – i klassen, og på kloden, om å synge seg fri, bibelhistorier midt i virkeligheten, stillheten på kirkegården, selvstendighet og tilhørighet – og en bestefars glede over barnebarn.

Den produktive musikeren fra Røynåsheia har som nevnt en forkjærlighet for barnesanger. En av grunnene til at det ble barneplate er at troverdig musikk for barn synes å være en mangelvare nå til dags.

– Det har vært en opphausing av en type musikk for barn over lengre tid, i sjangeren «Dance» og «Bli me». Jeg synes det har vært en liten bredde når det gjelder barnesangene. For min egen del har jeg utrolig stor glede av barnesanger. Det å synge og spille med barn er noe av det gøyeste som finnes, sier Tore Thomassen, som sletts ikke har glemt barnet i seg, og finner fortsatt stor glede i lek. – Jeg har alltid likt å leke. Det gir seg visst aldri, sier han.

– Nå flakser barna fra en sang til en annen. Sangene blir ikke dine, om du ikke hører dem over tid. Sangene på denne plata berører flere ting, men jeg vil gjerne si noe om at Gud er en del av virkeligheten, og jeg har et ønske om at barns virkelighet ikke blir for smal. Jeg vil skape bredde i teksten, lage en annerledes musikk enn det som er på spillelistene, sier han.

Noen av sangene er kortfattet bibelhistorie fra Adam og Eva til Jesu tid. Historiene fra bibelen var tidligere allemannseie. Nå er ikke bibelen kulturnorm og grunnlag på samme måten lengre, jeg håper å kunne bringe noen av historiene tilbake.

Med sangen Kirkegården åpner han opp for at barn skal kunne prate om det som er skummelt. Det er et forsøk på å konfrontere vanskelige ting, som liv og død på en naturlig måte, og prøve å legge en fred over de mørke tingene.

Han beskriver selv musikken på «HVIS DU BLIR MED NÅ» som leken, lett og retro. Det er både gitarer, ukuleler, kontrabass, trommer og saksofoner med i lydbildet, sammen med en korgruppe og solister fra Kirkens korskole Nøtterøy, under kyndig ledelse av Kristin Vold. Platen er spilt inn hos Jon K Rosslund, erfaren og dyktig produsent, og utgitt av miniGRAMMOFON. – Jeg må også få skyte inn at mitt barnebarn Abelone er solist på en sang, slik min yngste sønn var solist på den første barneinnspillingen, sier Thomasssen.

Tore Thomassen har levd av musikken i 30 år nå. Han har hatt årlige turneer for Rikskonsertene og Den Kulturelle Skolesekken, og holdt hundrevis av konserter med lokale barnekor.

– Jeg har heldigvis mye å gjøre, sier han og viser frem ei avtalebok som er fulltegnet langt ut i 2022. Oppfordringa til slutt må bli; Oppfordringa må være. Engasjer deg! Vær deg selv! Bruk livet ditt til noe fint, som også betyr noe for andre.