Hellig og alminnelig fra Røynåsheia

Omtrent 30 år etter han ga ut sin første vinylplate, er Tore Thomassen klar med sin andre.

– Det er noe spesielt med alle plater. Nå som jeg har kommet så langt i livet og passert 60 år kan jeg ikke foreta alt mulig lengre, men jeg synes denne plata er beskrivende for hva jeg har blitt, sier Tore Thomassen.

I kveld slipper han sin ferskeste plate med konsert på Kirkenes Bymisjon i Kristiansand. 14 låter har fått plass på utgivelsen som har fått tittelen «Hellig og alminnelig». Birkenes-musikeren har fått presset 100 vinylplater i tillegg til at plata blir tilgjengelig på strømmetjenestene.

– Det er snart 30 år siden jeg ga ut min første plate på vinyl, men det ble bare med den. Nummer to kom på CD og kassett, og siden har det vært en rivende utvikling, sier han.

Fra barn til voksen

De siste utgivelsene fra Thomassen har vært myntet på barn, og han har også gitt ut tre barnebøker. Nå følte han det var på tid å ta innover seg at han er voksen.

– Jeg liker det alminnelige livet, og jeg liker det hellige som slår inn av og til. Selv om jeg reiser 120 dager i året, tilbringer jeg mesteparten av tida på Røynåsheia og ser på eiketrærne som svaier i vinden. Det kommer mye god musikk ut av ro foran skogen, sier Thomassen.

Han kaller det kortreiste sanger, for det er ikke lengre sakene som opptar Thomassen. Det er historiene som alle mennesker bærer på.

– Siden jeg liker å lytte innbiller jeg meg at folk liker å lytte. Livet er jo å dele erfaringene våre, det er det jeg har lært nå, at vi må dele erfaringene våre, sier han.

Perfekt samliv

Derfor er det flere sanger om samliv på den nye plata. Hvordan man får det perfekte samlivet vet ikke Thomassen, men han har i alle fall en låt som heter «Perfekt».

– Den begynner slik: Jeg er ikke perfekt, sa han. Jeg vet det, sa hun, det er derfor jeg er glad i deg, sier Thomassen til Birkenesavisa.

Men han synger også om det som ikke er så perfekt, nemlig avslutningen på samlivet, også kalt skilsmisse dersom det er formalisert. «Du er ute» heter sporet.

– Vi mennesker snakker mye om livserfaringer, og hvordan man skal få ting til. Jeg synes vi skylder hverandre å stille opp for hverandre, både for de vi kjenner, og de vi ikke kjenner, sier han.

Spennende prosjekt

Arbeidet med «Hellig og alminnelig» begynte i fjor, nærmest med en tilfeldighet.  Han traff Torjus Vierli i Grimstad, som kunne fortelle at han hadde kjøpt et bedehus han bygde om til studio. Derfra var veien kort til produksjon og innspilling av den nye plata.

– Jeg har vært frilanser siden 1991, og må dra mye selv. Når jeg nå følte jeg ble dradd med på noe, var det veldig deilig, spesielt siden de er mye flinkere enn meg, sier Thomassen.

De som er flinkere enn ham, er Thomas Gallatin som trommer og korer på plata, og Tor Egil Kreken på bass og el-gitar. Nevnte Vierli lar fingrene gli over tangentene, mens Hildegunn Garnes Reigstad har vokal, og Trygve Skau akustisk gitar.

Gjort på fire timer

Sistnevnte spilte konsert sammen med Thomassen i 1996, og for Skau ble det avgjørende for at han bestemte seg for å satse på musikk.

– Han inviterte meg derfor til å spille inn en låt sammen med ham nå. Vi møttes i Drammen, og hadde fire timer på oss. Jeg syntes det var litt knapt, men han sa det skulle gå, sier Thomassen.

Og det gikk. Etter tre og en halv time var første lå på plata klar.

– Det hører med til sjeldenhetene at det går så fort. Først endte vi opp med tittelen «Sammen i Drammen», men det ble for pinlig. Til slutt endte vi opp med «Tårene kommer», og det er en låt om hva man skal gjøre når det går galt i livet, sier han.