Røtter og vinger

ALDRI STJÆLT NOE: Tore Thomassen med bind for øynene i det han fremfører låta «Har aldri stjælt noe». FOTO: CHRISTIAN WULFF

Tore Thomassen har sluppet sin 17. plateutgivelse. Den har fått navnet 10.

– Dette er en annerledes viseplate, utgitt på Grammofon. Ingen trommer, ingen bassgitar, men masse blåseinstrumenter. Lars Andreas Haug spiller også flygelhorn, trompet, trombone, sopransaksofon og tenorsaksofon. Rasmus Solem samler det hele med sitt piano, og så er det harmonium, gitar, ukulele, og litt bratsj, sier Tore Thomassen.

Musikeren bosatt på Røynås forteller om den nye plata. Den 17. i rekka av utgivelser fra trubaduren. Ideen til plata ble født på munkeøya Athos i Hellas, sangene vokste opp i Arendal hos Solem, og da tubaen til Haug slapp inn i studio, ble sangene voksne.

De ti bud

– Dette er min 17. innspilling. Elleve barneplater, seks for voksne. 10 handler for meg om livsgrunnlaget; ti fingre, ti tær, og ti bud. Tekstene kretser rundt de ti bud, sier Thomassen.

Det er 1.600 munker på Athos, hvor bare menn har adgang. Et underlig sted, slår musikeren fast.

– De ti bud – hvem snakker om dem? Slik reagerte jeg også, da Fader Damion i klosteret Gregorio, tok meg til side, og framholdt grunnlaget for vår sivilisasjon, og hvordan vi et menneske kan ha både røtter og vinger, sier han.

Nå har spørsmålet materialisert seg i en plateutgivelse, og 1. november fikk publikum oppleve det hele under en konsert i Arendal. En smakebit fra utgivelsen er også tilgjengelig på Youtube.

Bekymra mor

– Min mor har alltid vært litt bekymra siden jeg har levd som frilanser mesteparten av livet, selv etter at jeg sa at jeg hadde rundet 25 år med forestillinger for Rikskonsertene, sier Thomassen, og legger til:

–  Men da jeg fikk to sanger inn i kirkens nye salmebok, hørte jeg henne si til en venninne: – Han er snart 60 og har enda ikke fast jobb – men han har to sanger i salmeboka!

Nå er han 64 år, og de nye sangene er som ventet ikke lista i NRK, jevnfør Bjørn Eidsvågs utspill om at alle over 50 år er for gamle.

– Det kan selvfølgelig hende at sangene er for sære, for dårlige eller hva, uansett har både vi musikanter og plateselskapet tro på dem, sier Thomassen.

Bind for øynene

I den nevnte videoen på Youtube, som er produsert av Christian Wulff, spiller Thomassen på gitar med bind for øynene på en idyllisk øy. Musikeren viser til denne strofen i låta «Har aldri stjælt noe» når lokalavisa spør hvorfor: «Har aldri stjælt no, eller gjort no fælt no, har aldri jugd no …».

– Og det er kanskje slik vi lever, at vi ikke ser det større bildet. Hvordan vi i Vesten alltid har skapt strukturer som favoriserer oss, sier Thomassen.

Har aldri stjælt noe

Utdrag av låta «Har aldri stjælt noe» på Tore Thomassens nye plate «10».

Kanskje jeg har stjælt no,

kanskje gjort en masse fælt no,

bare godtatt dette spillet,

bedt de fattige ti stille,

stemt på dem som kjører festen,

vi er best vi her i Vesten,

og de andre kan få resten,

eller nei, forresten.