Marianne Grønvold Flakk: – Nei til bygging av øvings- og skyteanlegg ved Flakke Loner

 

Agder politidistrikt ønsker et stort øvingsanlegg, og har bedt om tilbud fra interesserte kommuner. Birkenes kommune har meldt sin interesse, og tilbudt området ved Flakke Loner.

Hva skjer dersom politiet velger tilbudet fra Birkenes kommune?

  1. Det blir en massiv utbygging

Politiet trenger et treningsbygg på mellom 1.200 og 1.700 kvadratmeter. Det er et stort bygg. I tillegg ønsker politiet en skytebane med baner på 25, 50 (to baner) og 100 meter. Og det må være areal til parkering av 20 biler. En del av området blir trolig inngjerdet. Til sammen blir dette massivt og dominerende i det relativt lille området. Det vil bli et område for polititaktisk trening og skyting, og ikke et område for friluftsliv.

  1. Flakke Loner forringes sterkt som friluftsområde

En massiv utbygging vil gjøre området langt mindre innbydende til friluftsliv og rekreasjon. Fra stuevinduet ser jeg at det hver dag, går, jogger og kjører mennesker opp til det naturskjønne området. Det er barnefamilier, par og vennegrupper. I løpet av en uke blir det mange mennesker. At man kan kjøre helt til vannkanten, gjør området lett tilgjengelig for de som har bevegelsesutfordringer, og også lett tilgjengelig for småbarnsfamilier med mye bagasje. I tillegg til den massive utbyggingen, blir det trolig mer støy. Lyden av skudd vil ødelegge naturopplevelsene lenge før man kommer til selve anlegget. Med en stor utbygning, slik det blir dersom politiet velger Flakke Loner, kan friluftslivet bli meget begrenset.

  1. Kommunen satser på to ting som er vanskelige å forene

Birkenes kommune har lagt til rette for friluftsliv ved Flakkeloner. Det er satt opp benker å sitte på, og lagt til rette for grilling. I gapahuken henger det en postkasse med aktivitetsforslag for barn. Turstier er skiltet. Dersom det bygges et stort øvingsanlegg med skytebaner, vil området mer eller mindre bli ødelagt som friluftsområde.

  1. Kommune påføres unødvendige utgifter

Det er ikke en kjerneoppgave for kommunen å sørge for øvingsanlegg for politiet. Bygging og drift av anlegget vil sannsynligvis påføre kommunen betydelige utgifter. I en kommune med anstrengt økonomi bør kjerneoppgavene prioriteres.

Allerede nå er det mye støy ved skyteanleggene ved Flakke Loner

På Flakk Loner trener både Birkenes og Lillesand Sportsskytterlag (pistolklubben), og politiet aktivt. Politiet mest på dagtid. Pistolklubben mest på ettermiddags- og kveldstid. Avtalen med kommunen innebærer at det enkelte medlemmet i pistolklubben kan trene nesten uka rundt. Det er bare søndager, lørdager etter kl. 14 og ukedager etter kl. 21 at innbyggerne kan være sikre på å kunne bruke området uten å måtte tåle den høye lyden av skudd. Birkenes skytterlag, som ikke har like stor aktivitet, kan bruke sitt anlegg fra kl. 08 – til kl. 22 hver dag, unntatt søndager da det bare kan brukes til terminfestede stevner. Kanskje burde skytetidene begrenses av hensyn til innbyggerne? Balansering av interesser er et godt prinsipp.

 

Marianne Grønvold Flakk

_____________

Leserinnlegg