Det er en vedtatt politisk målsetting at Birkenes kommune skal ha tre aktive og bærekraftige sentra. Vi har i mange år ikke følt oss godt nok ivaretatt i så måte, og lever i stadig frykt for å bli oversett. Det er mange forhold vi kan peke på som understøtter dette. Men la oss heller si at det i løpet av året har virket som kommunen tar grep, og vil sørge for grunnleggende infrastruktur, og i tillegg legge inn i budsjettet en post som skal brukes til utvikling på Engesland. Det er vi veldig fornøyde med.
At det nå ser ut til å bli kamp om i det hele tatt å beholde denne posten i budsjettet, styrker dessverre frykten vår – var det for godt til å være sant? Kort tid etter at budsjettet er vedtatt, er det antakelig ikke liv laga allikevel? Vi har lest med vantro Bjørnarå Drangsholt sin kommentar til vårt brev til formannskapet, og sender og hele dette brevet til avisa, så kan hver enkelt lese det å gjøre seg opp sin mening.
Vi er likevel nødt til å kommentere det som vekker vår vantro:
Bjørnarå Drangsholt ønsker å bruke kommunens penger på «lønnsom, forsvarlig og bærekraftig måte.» Vi forstår at vi ikke er lønnsomme. Men vi forstår ikke at det ikke er forsvarlig å bruke penger på oss, og vi forstår ikke at det ikke er bærekraftig å plassere penger til næringsutvikling på Engesland, et av kommunens sentra. Disse argumentene forstår vi rett og slett ikke. Vi kan legge godviljen til: Kanskje det ikke er ment så direkte og i denne sammenhengen? Da er det dristig og til dels grovt å bruke slike begreper i en kommentar til nettopp i denne saken.
Så aner det oss at den distriktspolitiske representanten egentlig avslører at det ikke er penger til å opprettholde tre sentra. At det rett og slett er for dyrt for kommunen. Vær så snill å si dette rett ut i så fall. Denne kampen om midler til utvikling er som nevnt på grensen til helseskadelig, så da er det bedre å få en avklaring slik at vi alle kan komme videre med forutsigbare utsikter for fremtiden.
Når det gjelder forvirringen omkring butikkbygg må vi bare gjenta at det er kommunen selv som har lagt til rette for den. Vi skal ikke vri og vende så veldig på dette, men sender den rett og slett i retur. Vi står ved det vi har sagt tidligere i avisa, og forstår at budsjettposten er satt opp til utvikling på Engesland.
Så la oss komme i gang. La oss få prate sammen med politikere og administrasjon slik at vi kan forstå hverandre, og legge en plan for en forutsigbar, trygg, aktiv og god fremtid for kommunens innbyggere.
Trond Eirik Jaabæk og Olav D. Tveit
________________
Leserinnlegg
Notatet som ble sendt lokalpolitikerne 26.10.2021
I forkant av behandling av sak 057/21 i formannskapet ønsker innbyggere i Vegusdal å sende over dette notatet til politikerne.
Som innbyggere i Vegusdal og Engesland er vi overbevist om at bygda er avhengig av følgende for å videreutvikle seg:
- Trygge oppvekstsvilkår for barn – skal vi beholde barnehagen og skolen må det legges til rette for at barnefamilier etablerer seg og trives. I dette ligger også fritidstilbud som idrett, fritidsklubb, kulturtilbud mv.
- Tilgang på basistjenester som dagligvarer, drivstoff mv. Vi har i dag en butikk som må moderniseres og gjøres tilgjengelig hele døgnet. Dette er svært viktig også for barnefamilier.
- Gode og trygge naboskap – folk kjenner hverandre og hjelper hverandre. Vi trenger sosiale møteplasser (inne og ute) for folk i alle aldre som kan bygges i tilknytning til en ny butikk.
- Gode internettforbindelse slik at man kan arbeide hjemmefra uten å måtte pendle hver dag
- Rimelige boligtomter- rimelig å etablere seg – er viktig for å øke folketallet
Vegusdal har dette, men for å videreutvikle bygda trenger vi i tillegg sosiale møteplasser og servicetilbud i form av ny butikk som muliggjør selvbetjening når det ikke er betjening til stede. Det vi ber om er at kommunen bidrar til at det kan realiseres tiltak som sikrer en bærekraftig utvikling på Engesland. Tiltaket må inneholde arealer for sosiale møteplasser og arealer som kan leies ut til Engesland Handel AS til betingelser som sikrer bærekraftig og effektiv butikkdrift. Dette er bygda helt avhengig av for å kunne gi bygdefolket tilgang på dagligvarer på et hvilket som helst til tidspunkt på døgnet. En bygd uten slikt tilbud vil medføre stagnasjon og tilbakegang i folketall.
Befolkningen har dokumentert «stå på» vilje og forpliktet seg til dugnadsinnsats for å realisere det vi har kalt «bærekrafts huset».
Etter å ha hørt politikere uttale seg på folkemøtet den 18. oktober 2021 om etablering av sosiale møteplasser og arealer som kan leies ut til butikk på Engesland, registrerte vi ingen entusiasme fra de politikernes som var til stede om å følge opp innbyggernes entusiasme og villighet til å realisere nevnte tiltak. Isteden siterte man vedtak som langt på vei torpederer planene.
Hvor er våre politikere i kampen for å videreutvikle Vegusdal og Engesland? Vi opplever at enkelte politikere har mer fokus på å peke på alle hindringene enn å slåss for en videreutvikling av bygda. Dette frustrerer oss.
Vi trenger kr. 5,1 Mill, som er avsatt til bærekrafts utvikling på Engesland. I tillegg trenger vi et årlig beløp på kr. 80 000 til kr. 100 000 for at bærekrafts huset kan fungere som servicepunkt for kommunen, og at butikken er verktøyet for å drifte dette. Sistnevnte beløp vil kommunen kunne spare på andre budsjetter.
Vi forutsetter at kommunen stiller med teknisk infrastruktur som vi trenger for å realisere bærekrafts huset, på samme måte som de gjør i resten av kommunen.
Vegusdal og Engesland utgjør ca. 7 % av befolkningen i kommunen. Da bidrar vi med ca. 10 Mill i skatt og vår andel av rammetilskuddet fra staten utgjør ca. 15 mill. Vi bidrar derfor med ca. 25 Mill til felleskapet i kommunen.
Kommunen har en gjennomsnittlig rente på sin gjeld på under 2 %. Betales gjelda ned på 25 år, er utgjøre avdragene ca. 4 % Det vi ber om for å få realisert prosjektet vil samlet bety en årlig belastning på kommunebudsjettet på ca. kr. 400 000. Dette består av renter på ca. kr. 100 000 på 5,1 Mill, avdrag på nevnte beløp på ca. kr. 200 000 og støtte til et servicepunkt for kommunen på ca. kr. 80 000 – 100 000. Fordelt på antall dager i året utgjør dette en belastning på kommunebudsjettet på ca. kr. 1 100 pr. dag. Sagt med andre ord, er ikke vi som bor i Vegusdal samlet verd ca. Kr. 1 100 pr. dag?
Kommunen har et driftsbudsjett på 345 Mill. Det vi ber om er ca. 0,0012, eller 1,2 promille av dette budsjettet.
Ser ikke politikerne at sikring av Vegusdalsamfunnet er nødvendig. I Økonomi- og handlingsplanen side 19 er Engesland definert som et av tre levende samfunn og som man sier at man skaper gode vekstvilkår for næringsutvikling for.
Vi krever svar av våre politikere. Er ikke Vegusdalsamfunnet verd ca. 1100 kr. pr. dag til sosiale møteplasser, servicepunkt og god tilgjengelighet på dagligvarer? Dette vet bygdefolket er en forutsetning for en sunn og bærekraftig utvikling av bygda.
Hvis vi ikke er verd det, må jo svaret være at politikerne ønsker å styre mot en avvikling av Vegusdal og Engesland som et bærekraftig samfunn.
Vi trenger derfor et klart svar fra våre politikere på følgende spørsmål:
Skal vi ofres sentraliseringens alter noe som står i skarp kontrast til vedtatt politiske målsettingene eller ønsker politikerne at Vegusdal skal utvikle seg også i framtida?
Vi registrerer dessverre at folkevalgte politikere baserer sin kunnskap om dette på rykter som har oppstått omkring satsingen på denne utviklingen. Vi vil presisere at det er viktig at dere lar dere informert av oss som har påtatt oss ansvaret for lede utviklingen, og ikke løst snakk som ikke har noen kilde. At det f.eks ikke er enighet om planene for utvikling er et rykte som har slått rot blant politikere. Dette er et rykte og har ingen rot i virkeligheten. Vi står sammen om planene.
Forvirringen som oppsto på folkemøtet, og som en kunne lese om i BA, er skapt av kommunen selv, ikke av oss. Vi forholder oss til de retningslinjer og føringer kommunen har gitt i sitt budsjett for utvikling på Engesland.
Det skal presiseringer til, og forhandlinger til, og de vil vi foreta med kommunen når tiden er inne for dette.
Vegusdal den 26.10.2021
Olav D. Tveit
Trond Eirik Jaabæk
På vegne av gruppa som arbeider for bærekraftig utvikling av bygda