Førstegangsjeger Hanna (17) skjøt elg på første forsøk

GOD TIL Å SIKTE OG TA EN RASK AVGJØRELSE: 17-åringen skjøt stående med støtte fra ei furu, da dyret stoppet på en myr rundt 100 meter fra posten hennes. (Foto: Maria Aas)

Hanna Aas er allerede jeger i et av jaktlagene i Vegusdal. Før helgen fikk hun en opplevelse hun sent vil glemme, og som ytterst få førstegangsjegere opplever. Hun skjøt sin første elg, med ett skudd – et treff som kan imponere den mest rutinerte skytter.

Det var fredag, da jaktlaget til Hanna var ute i gråværet i heiene rundt Engesland, at hun skulle få opplevelsen hun aldri kommer til å glemme.

Postene var satt ut, mens jaktlagets elghund var på sporet av elg. På den ene posten satt 17-åringen sammen med sin far Per Helge, som skulle sikre for datteren i tilfelle skuddmulighet. Dette er vanlig prosedyre for alle førstegangsskyttere. Og her ble alt utført etter «jegerboka».


STOLT FØRSTEGANGSJEGER: Hanna Aas her med børsa som hun felte det 190 kilo store dyret med, i skogen hun jaktet i på Engesland. (Foto: Maria Aas)

BA og leserne har sett hele forløpet av hendelsen før skuddet faller, som er filmet av søsteren Maria Aas. Vi får andre-års eleven fra Hornnes videregående skole i tale etter opplevelsen.

– Det kom elg mot vår post, hørte vi på radioen. Etter kort tid fikk jeg se den komme litt på skrå mot oss på rundt 100 meters avstand. Den stoppet opp litt ute på myra, slik at jeg fikk skutt på en trygg måte. Jeg skjøt stående med støtte fra ei furu.

– Jeg rakk ikke å tenke så mye verken før eller etter skuddet. Men like etter var jeg veldig oppspilt husker jeg, for vi så jo ikke om elgen falt med en gang. Etter skuddet sprang den videre og ned mot et vann, cirka 150 meter unna. Der fant vi den død etter kort tid. Da jeg fikk se hvor skuddet mitt satt, ble jeg litt stolt, og vet at dyret hadde få lidelser før den døde, forteller en ydmyk førstegangs elgskytter.

VOMMING I HAUKOMVANNET. Etter et perfekt lungeskudd, søkte elgen mot vann, noe som er helt naturlig for dyrene med lungeskudd. Her vommer Hanna ut av sitt første trofe, som elgjeger. (Foto: Maria Aas)

Det viste seg at Hanna hadde truffet helt perfekt i bogen, der innertieren er på en blink, når man skyter til storviltprøven. Elgen med, tre tagger på geviret, veide hele 190 kilo.

BA gratulerer Hanna med sin første elg, og en avgjørelse om å skyte, for så å treffe midt i «blinken».