Innflytta Inga Johannsdottir fra Island har vært på det norske landslaget i Kettlebell maraton

INGIBJØRG (INGA) JOHANNSDOTTIR

Singel, mor til to sønner på 26 og 17 år

 

Når flytta du hit, og hvor i bygda bor du?

Jeg flyttet til Norge, til Birkeland august 1995. Jeg har helt fram til mai 2020 bodd i sentrum, men kjøpte meg et lite hus i mai 2020 på Oggevatn, der jeg stortrives.  

Hva driver du med her?

Jeg er ansatt i Birkenes kommune, på sykehjemmet som helsefagarbeider 75 prosent og jobber som syn og hørselskontakt 14 prosent. 

Har du bodd flere steder før du flytta til Birkenes, og hva gjorde du eventuelt der?

Jeg er født og oppvokst på Island. Der bodde jeg flere steder, men lengst bodde jeg på to steder. Djupivogur, bitteliten bygd på østfjordene på Island og deretter 9 år i Þorlákshöfn (Thorlakshøfn) som er drøyt 5 mil på sørover fra Reykjavik.

Hvorfor flytta du hit?

Jeg og faren til våre sønner flyttet hit som arbeidssøkere i 1995. Han har sine foreldre her. De kom til Norge, Birkeland,1985. Han bodde her i 5 år sammen hos de før han flyttet til Island igjen der vi ble kjent. Det var tøffe tider og lite om arbeid og vi bestemte oss for å ta sjansen Og prøve å flytte. Jeg var på den tiden gravid med vår første sønn, og kom til Birkeland 8 måneder gravid.  Vi ville flytte der vi allerede hadde familie og var kjent.

Hvordan synes du det har vært å bli kjent med innbyggerne her?

Jeg ble veldig godt mottatt. Jeg traff en herlig jente, Sissel Torkildsen, som opprinnelig er fra Kristiansand som tok meg under sine vinger og hjalp meg utrolig mye. Det var litt å sette seg inni ang språk og kultur. Men når man har barn er det lettere å komme inn i samfunnet.  Man må også være flink til å tørre å møte opp på de tingene man har lyst til å prøve selv om man kommer alene.  

Er du med i noen lokale foreninger eller aktiviteter?

Jeg er ikke så aktiv i noe nå grunnet være tidsmangel. Jeg har vært med i Lillesand og Birkeland maleklubb tidligere. Det er en gjeng med amatører og proffer som kommer sammen og deler sine kunnskaper med hverandre. Utrolig lærerikt. Jeg er ellers veldig opptatt med håndarbeid av forskjellig slag og startet opp en Facebook-gruppe som heter Håndarbeidskafe på Birkeland der vi har treff av og til. Det er for alle som driver med håndarbeid, strikking, spikking, sying, maling, hekling osv. Jeg har også vært medlem av det norske landslaget i Kettlebell maraton og konkurrert på vegne av Norge 2016-17-18-19 med gode resultater, medaljer hvert år.  

Noe du setter spesielt pris på med den nye heimbygda Birkenes?

Naturen absolutt! Alle turløypene.  

Noe jeg savner eller skulle ønske at var annerledes her?

På Oggevatn, som er et populært område, savner jeg oppmerkede turløyper som ellers er mye av i kommunen.  Annerledes fritidstilbud for barn og unge som f.eks skatepark, offroad sykkelløyper for downhill og ikke minst en svømmehall som er en gode for unge og eldre.

Har du annen familie her i området?

Jeg har min tidligere svigerfamilie her og jeg har innmari gode venner som er blitt en utvidet familie som jeg er veldig takknemlig for.