Det Gylne Sagblad tildelt Scanflex – kåret til årets trevarebedrift i Norge for andre gang

ÅRETS TREVAREBEDRIFT. Det er andre gang Scanflex blir tildelt hedersprisen Det Gylne Sagblad. Her daglig leder Sigmund Aabel ved diplomveggen.

For andre gang blir Scanflex på Birkeland tildelt trevarebransjens hederspris – Det Gylne Sagblad. Første gang det skjedde var i 1994.

I juryens begrunnelse heter det, at «det var så mange gode grunner til at de også fortjente prisen for 2019».

Det er foreningen Norske Trevarer, med nærmere 300 selvstendige norske trevarebedrifter, som står bak kåringen.

– Det er stas å få denne prisen for andre gang, sier daglig leder ved Scanflex, Sigmund Aabel, til Birkenesavisa. – Vi har vært med i foreningen Norske Trevarer helt siden oppstarten her i 1986.

– Det er ligger en tung beslutning bak kåringen. Man skal imøtekomme mange kriterier, sier jurymedlem og daglig leder i Norske Trevarer, Hilde Widerøe Wibe, til Birkenesavisa.

I begrunnelsen bak tildelingen til Scanflex, heter det videre.

«Selskapet har hele tiden søkt etter løsninger som kan være med å forbedre /effektivisere produksjonen slik at medarbeidere og miljø blir ivaretatt».

Hilde Widerøe Wibe trekker fram at Scanflex og bedriftens daglige leder, Sigmund Aabel, viser et veldig stort samfunnsansvar. Aabel bidrar med mye engasjement og innovasjon.

I begrunnelsen bak kåringen står det: «Bedriften har vært lønnsomme nesten siden oppstarten og hadde en omsetning på ca 140 millioner i 2019, og et resultat på 11 prosent. De er gode på å markedsføre seg på Facebook. De har kjørt utviklingsprosjekter årlig. Daglig leder har gjennom alle år vært en aktiv mann i Norske Trevarer, og bidratt tungt i sitt fylke. De er teknologiske orienterte, og har satset tungt på eksport, iblant annet Japan».

I juryens begrunnelse trekkes også miljøaspektet, inkludering i arbeidslivet og bruk av lærlinger fram.

«Bedriften har et forsterket kildesorteringsopplegg, dvs. et samarbeid med en vernet bedrift som bl.a. sorterer plast i 3 fraksjoner. Dette i tillegg til papp som blir levert til gjenvinning og høvelspon blir pakket og sendt til husdyr på Jæren. 10 prosent av bedriftens ansatte er lærlinger».

Sigmund Aabel understreker det gode samarbeidet de har med arbeids- og inkluderingsbedriften Avigo, og trekker fram et eksempel.

– Istedenfor å sette inn en robot, fikk vi inn en person fra Avigo. Vedkommende gjør samme jobben – og mer til, sier Aabel.

Juryen til Det Gylne Sagblad har bestått av Krister Moen i Innovasjon Norge, Ole Schei Hansen ved Fritzøe Engros AS, Jan Larsen som representant fra Opplæringskontor, lokallagene ved Torbjørn Hjelden, styret ved Tore Ådlandsvik, Elisabeth Østby fra Tre & Profil og Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer.

Grunna koronaen har kåringa av Det Gylne Sagblad for 2019 skjedd først nå. For 2019 ble ni bedrifter vurdert av juryen.

DET GYLNE SAGBLAD. Daglig leder i Norske Trevarer, Hilde Widerøe Wibe, med hedersprisen for 2019 som hun skal ta med for overlevering i august. (Foto: Norske Trevarer)

Fortsatt ligger hedersprisen til Scanflex på Norske Trevarers kontor i Middelthunsgate i Oslo.

– Den er tung. Og jeg skal ta med meg prisen for utdeling på en tilstelning Norske Trevarer Agder planlegger å ha 26. august, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe.

– Vi har de siste årene brukt å ha en sommeravslutning ved Havglimt i Høvåg. I fjor lot det seg ikke gjøre på grunn av koronaen. Så får vi se om det kan bli noe av i år, sier Aabel.

Vi er inne i ei tid som mange bruker mye penger på bolig og interiør. Sigmund Aabel ser lyst på fremtiden for Scanflex, men er også spent.

– Tilgang på råvarer er en utfordring nå. Det handler om både kvalitet og pris. Vi får 95 prosent av våre råvarer fra Sverige, som igjen har virksomheter eller leverandører i landa i Baltikum. For oss er det for lite kontinuitet fra norske leverandører.

Scanflex har i dag 62 fast ansatte. Og gjennom koronatida har de ikke hatt permitteringer.

– I 2020 hadde vi en omsetning på 155 millioner kroner, og i år går vi mot 180 millioner, sier Aabel.

Samtidig med at Scanflex ble kåret til årets trevarebedrift i Norge for 2019, ble det offentliggjort at Førre Trevarefabrikk ved Haugesund blir tildelt Det Gylne Sagblad for 2020.