Selger godt uten revolusjon

Over 30 år siden den første døra fra Scanflex ble solgt.

Nå har vi kommet litt ut av tellinga på hvor mange hjørnesteiner det er i et byggverk. Men uansett hvordan man vrir og vender på det, så er Scanflex en hjørnesteinsbedrift i Birkenes.

– Vi har over en tid forstått at det var mange, selv på Birkeland, som ikke visste hva Scanflex egentlig produserte, så vi endret litt på logoen slik at det er tydeligere. Nå har vi løftet frem logoen «Scanflexdøra» og dermed er det mer tydelig at vi er en dørprodusent.  Både trykt materiell og nettsiden er endret, ny skilting av fabrikken kommer så snart våren dukker opp, forteller markedssjef Ove Reinhardtsen.

I år er det 31 år siden Sigmund Aabel kom fra Vennesla og starta opp på Birkeland.  Den første døra ble solgt 1. oktober 1986.  Man har dessverre ikke tall på hvor mange dører som har forlatt fabrikken siden oktober 1986, men det er et utrolig antall innerdører. I alle disse årene har Scanflex vært en trygg arbeidsplass med et veldig godt økonomisk fundament.

Suksesskriterier

– Er det noe spesielt som kjennetegner en bedrift som overlever i 30 år?

– Antakeligvis er det mere enn ett kjennetegn. Men noe av hemmeligheten er at overskudd pløyes tilbake i bedriften og man har hele tiden effektive maskiner og utstyr. Det er kanskje ikke så innlysende at man må se seg tilbake, men for oss er det viktig.  Det er noe med å utvikle seg i den retningen som har vist seg å være god, og da er det lurt å holde et øye med kjølvannet. Historieløshet er farlig på mange området, også i bedriftslivet.  Og så veldig viktig å ta vare på medarbeiderne så alle får et godt forhold til bedriften og en stolthet til produktet, sier Reinhardtsen.

For øyeblikket er det omkring femti personer som tjener til det daglige brød med å produsere Scanflex dører, skyvedørskarmer og loftstrapper. Det er nok noe få kvinner, men det har sammenheng med at det er få jenter som søker seg til tretekniske linjer på videregående.  Men det er alltid lærlinger ved bedriften, og noen blir værende hele resten av yrkesaktiv karriere.

– Det virker som at Scanflex er en attraktiv arbeidsplass.  Her blir man hvert fall ikke betalt under tariffen for bransjen og i kantina er det mat to ganger om dagen.  Dessuten er vi utstyrt med gode forsikringer, AFP-ordning og en innskuddspensjonsordning, som noen og enhver vil misunne oss, sier Reinhardtsen.

Beslektet produkt

I 2011 fikk man et nytt ben å stå på.  Scanflex kjøpte Johan A. Olsens loftstrappfabrikk på Søm, og flyttet hele produksjonen av Pocketproduktet til Birkeland.

– Pocket-produktene består av skyvedørskarmer, kottdører og loftstrapper, og dette er jo nært beslektet med produksjon av innerdører, så det var ikke så stor kursforandring for oss.  Vi hadde lokaler til det, og flyttet alt av utstyr og materiell til Birkeland i løpet av ei helg i november 2011. Og de ansatte valgte å fortsette, selv om de fikk en litt lengre vei til jobben, sier Reinhardtsen.

Og liksom loftstrapper går oppover, så går omsetningen også den veien.  Produksjonen av Pocket produktene har økt med 50% siden Scanflex overtok, og varene blir ikke liggende på lager, for det blir det ikke inntekter av. Inneværende år regner man med å produsere og selge omkring 60.000 Pocket-eksemplarer.

– Alt i alt kjøres det ut cirka 100 000 enheter fra fabrikken hvert år. Det er forskjellige typer heltredører, skyvedørskarmer som vi er markedsledende på, kottdører og loftstrapper, forteller Reinhardtsen.

Eksportbedrift

Og de som tror at varestrømmen bare går fra øst til vest må tro om igjen.

– Det er faktisk slik at vi eksporterer både til de baltiske land og Danmark og Sverige.  Dessuten sender vi flere tusen skyedørskarmer til Japan hvert år.  Det er særlig skyvedørskarmer, som gjør at døra kan bygges inn i veggen som eksporteres. I de baltiske land har det nok sammenheng med en stadig voksende middelklasse som ser litt status i å ha skyvedør inni veggen, framfor billig skyvedørsløsning utenpå veggen. På alle våre eksportmarkeder har vi blitt kjent for kvalitet, og norskproduserte trevarer innen de fleste produktområder er kjent for en veldig høy kvalitet, sier Reinhardtsen.

– Det er vel vanskelig å se for seg en revolusjon på dørfronten?

– Noen revolusjon på selve produktet blir det neppe, men vi må følge med tiden og utviklingen for å kunne være konkurransedyktige. Vi lanserte en ny dørserie «Bris» for et år siden, og den har blitt tatt fantastisk godt imot hos våre kunder – vi solgte det dobbelte i 2016 av det vi hadde håpet på. Det er ikke så mange andre fabrikker som produserer heltre innerdører i Norge, men vi har en klar målsetning om å styrke posisjonen vi har opparbeidet.  I dag har vi en veldig bra markedsandel i Norge, og det akter vi ikke å gi fra oss.  På Pocket-segmentet er det også til enhver tid produktutvikling/-forbedring. Nå i februar lanserer vi en ny, egenutviklet dempemekanisme for Pocket-skyvedørskarmer.  Dette er en slik løsning de fleste kjenner fra skuffer og skap på kjøkken/bad, og den forventer vi oss mye av, sier Reinhardtsen.

Overskudd

For mye tall kan lett blir tørt og kjedelig.  La oss derfor bare slå fast at bedriften har gått med overskudd siden 1991, noe som også preger produksjonsutstyret, som tydeligvis er oppdatert og moderne.  Forskjellige lag, foreninger og enkeltutøvere hovedsakelig innen idrett i Birkenes har nyt godt av overskuddet.  Som en bedrift i Birkenes med respekt for seg selv og lokalsamfunnet, er ikke sponsorvirksomhet et ukjent begrep.

En omvisning i bedriften tar tid, for den fyller 15 000 kvadratmeter.  Under omvisningen påpeker Reinhardtsen hvor viktig det er å holde orden.   Det er bortkastet tid å løpe rundt å lete etter ting, så det legges vekt på at alt har sin plass og den plassen skal være både logisk og praktisk i forhold til bruken.  Det høvles og limes og lamineres og monteres, og mye gjøres ved hjelp av moderne maskiner og robot-linjer.

– Men det er de ansatte, menneskene, som setter sammen og monterer og sørger for at alle produktene levert av Scanflex holder den høye standarden som bedriften er kjent for. Den endelige kvalitetskontroll og finish på produktene er det følsomme hender og godt trente øyne som tar seg av.  Alle produkter kontrolleres veldig nøye før de forlater fabrikken. Reklamasjoner og klager er det verste vi vet – og det er da også nesten fraværende, sier Reinhardtsen som er trygg på Scanflex’ rolle i bransjen, både til glede for dørbrukere i det ganske land, for medarbeiderne ved bedriften og for Birkenes kommune som har glede av arbeidsplassene og skattepengene.