God økning hos Scanflex

GOD ØKNING: Sigmund Aabel og Ove Reinhardtsen er godt fornøyd med utviklinga hos Scanflex.

En ny hall på 850 kvadratmeter er det synlige beviset for at det går godt for Scanflex.

Optimismen råder, og tre er fortsatt i tida. De har lagt bak seg et år med gode resultater og kunne konstatere en pen omsetningsvekst på ti prosent i fjor.

– Fortsatt peker pila oppover. Vi gjør en god jobb og ser for oss fortsatt vekst. Vi så at internlogistikken krevde mer plass. Varesortimentet har økt veldig, og det er nå et mye større utvalg i karmer og beslag for å nevne noe. Vi så oss derfor nødt til å utvide, sier daglig leder Sigmund Aabel.

Det er produksjonen av dører og vinduer som får sin siste stopp i den nye lagerhallen, før de fraktes ut til landets mange forhandlere. Drøye 300 meter nedover i den andre enden av bygget blir Pocket-produktene produsert. Da er det loftstrapper, kottdører og skyvedørsskaper det dreier seg om.

Furu til Japan

Sammen med markedssjef Over Reinhardtsen ønsker Aabel Birkenesavisa velkommen til bedriften han startet opp i oktober 1986. Bak den 300 meter lange fasaden øverst på Strøget skjuler det seg et helt lite samfunn med 58 ansatte. Fra den spede startet har bedriften vokst fra ti ansatte og 2.238 kvadratmeter, til 15.000 kvadratmeter og en omsetning over 130 millioner kroner.

– Foruten det norske markedet, så eksporterer vi mye til blant annet Sverige, Danmark, Baltikum og Japan. I Japan har de lagt sin elsk på nordisk furu, forteller Aabel.

– Hvordan finner dere disse kundene?

– Det er ofte kundene som finner oss. Det er ikke så mange som kan levere skyvedørsprodukter. Mens vi før var avhengig av messer for å få vist oss frem, så er det nå internett som er det viktigste utstillingsvinduet vårt, sier han.

Scanflex er nå Norges største produsent av innvendige heltredører for boligmarkedet, og sender over 40.000 dører ut av portene hvert år. Pocket-produktene på sin side produserer de over 75.000 av hvert år.

UTVIDER: Sigmund Aabel foran den 850 kvm store hallen med lasterampe og sluser. Vi må prøve å holde det fint og ryddig her. Orden og ryddighet bidrar til gode resultater, sier Aabel.

Ansatte er nøkkelen

– Om jeg skal nevne en ting som er viktig for den gode utviklinga så er det at vi har en meget høy leveringspålitelighet. Vi måles stadig på det, og vi har 99 prosent punktlighet. Det er unikt i vår bransje. Vi gjør alt som trengs for at kunden skal få rett produkt til avtalt pris, og vi skal aldri være forsinket, sier Reinhardtsen til Birkenesavisa.

Han understreker at de ansatte selvfølgelig er nøkkelen til dette. Aabel påpeker at Scanflex er en arbeidsplass hvor folk trives, og hvor bedriften tar vare på de ansatte.

– Det er viktig for kontinuiteten. At vi har et sykefravær på bare 1,8 prosent er vi stolt av. Trivsel er nøkkelen, og det gir en kultur som smitter. Det faktum at vi er i Birkenes, og mange av være ansatte er fra gårdene rundt forbi her tror vi også spiller inn. De har en høy arbeidsmoral og er vant med å jobbe og stå på, sier Aabel.

Robotisering

De fleste arbeidsoppgaver er allerede automatisert. Målet har hele tiden vært å øke produksjonen, samtidig som man hindrer belastningsskader ved tunge og gjentatte bevegelser. De neste årene jobber de med å få robotisert enkelte oppgaver. Her har de et samarbeid med UiA og mekatronikklinjen om forskjellige løsninger.

– Når det er sagt så er det menneskene som betyr noe. Det er de vi er glad i, Det andre er bare maskiner. Robotiseringen gjør det enklere, men vil ikke gå på bekostning av arbeidsstokken. Det gjør derimot at vi får mulighet til å øke produksjonen med de samme personene, sier Aabel.