Anders Tveit fra Steinsland vant årets siste Espe Rundt

RASKEST. Anders Tveit fra Steinsland var raskest i sesongens siste løp med den sterke tida 30.46.

Torsdag kveld var det sesongavslutning for årets Espe Rundt sesong. Vi avlegger Ivar og Inger Skåre et besøk for å høre litt om hvordan sesongen har artet seg.

Sesongen har, i likhet med fjorårssesongen vært sterkt preget av koronarestriksjonene. Det er bare de to siste torsdagsløpene som har vært arrangert med fellesstart fra Ivar og Inger Skåres hjem i Nordåsveien. De øvrige løpene har vært organisert slik at man i løpet av uken har måttet løpe rundt alene, for så å melde inn tiden sin til Ivar.

Savner det sosiale

Sesongen startet like etter påske, og Ivar kan melde at nær 70 personer har meldt inn sine tider i ett eller flere løp gjennom sesongen. I løpets historie er det relativt få. Uten smittevernsrestriksjoner har de tidligere år hatt nesten 50 løpere bare på ett løp.

– Jeg må, i likhet med mange av løperne si at det har ikke vært helt det samme. Det er ikke det samme å løpe alene uten knivingen løperne imellom. Det er mye mer liv med fellesstart. Vi savner den sosiale samlingen og praten etter løpene, forteller Ivar.

Satser neste år også

Espe Rundt startet i 1989, og Ivar Skåre har til nå arrangert imponerende 797 løp, og det slutter ikke ennå. Han har allerede planlagt starten i neste sesong. Tradisjonen tro er det første torsdag etter påske, noe som neste år blir torsdag 21. april. Noen uker etterpå, nærmere bestemt 5. mai vil han jubilere med Espe rundt-løp nummer 800 i rekken.

LØPSGENERALEN. Snart 800 løp er arrangert, og Ivar Skåre har god kontroll på de nær 16.000 løpstidene han til nå har registrert. (Arkivfoto)

Fra sesongavslutningen vil Ivar trekke frem sterke prestasjoner fra Anders Tveit, med tida 30.46 og Ingvild Sangesland med dameklassens raskeste løp i år med tiden. 35.30. Anders Tveit ble bare overgått av Lars Helge Birkeland i år. Han løp på 30.27 tidligere i høst.

Han vil også trekke frem Olaf Sivertsen, en trofast Espe Rundt løper som fortsatt i en alder av 76 år løper den krevende løypa ned mot 50 minutter.

– Jeg ser at løypa er mer slitt nå. Den har mer røtter og steiner nå. Det er ikke mulig å løpe den like fort som løyperekordene lengre, tror jeg.

Ivar har for sin egen del gitt seg med løperkarrieren, og tar nå kun noen gåturer rundt løypa.

Jeg har skifta så mange deler nå, blant annet begge hoftene, så nå tørr jeg ikke utsette meg for den påkjenninga lengre, sier han.

– Vi ser at det er mange flere som har løpt enn dem som har meldt inn tida si, sier Inger Skåre. Også hun savner fellesstartene og liv i tunet, med saft og noen ganger kakeservering til løperne.

JAKTSTARTVINNERE. Sesongavslutninga er tradisjonen tro en omvendt jaktstart. Hvor løperne starter med et handikapp etter hvor fort de har løpt før. Løperne settes opp med en forventet lik ankomsttid til mål. Første mann til mål er dermed den som har forbedret seg mest utifra tidligere prestasjoner. Vinnerne i jaktstarten ble (fra venstre): Sveinung Haugerudbråten (nr. 3), Tarjei Bjerke Dalene (nr. 1) og Hans Ivar Stordal (nr. 2)

Det siste løpet ble arrangert både som et ordinært fellesstartsløp, men de som hadde løpt flere løp tidligere løp løypa som en omvendt jaktstart. Første person i mål på den omvendte jaktstarten blir dermed den som har forbedret seg best gjennom sesongen. Jaktstarten ble vunnet av Tarjei Bjerke Dalene, foran Hans Ivar Stordal og Sveinung Haugerudbråten. Raskeste løpstid hadde Anders Tveit.