Idrettsmerkegeneralen

TIDTAKER: Ivar Skåre noterer ned resultatene til Kristen Høste.

Selv har han tatt idrettsmerket 50 ganger, og har ingen planer om å slutte.

– Jeg har alltid hatt interesse for friidrett, og har drevet mye med det selv i ungdommen. Helst var det spenst jeg drev med. Både lengde og høydehopp, sier Ivar Skåre.

Går man en del år tilbake i tid så var det veldig populært å teste sin egen form gjennom de årlige idrettsmerkene. Nå er det færre som tar idrettsmerket, men her på Birkeland er det fortsatt noen gjengangere som prøver ut sine fysiske evner, og prøver holde tritt med årenes forfall.

– Idrettsmerket var på topp på slutten av 70-tallet. Da hadde vi oppimot 50 deltakere. Nå er det om lag 20 gjengangere som stiller hvert år, sier Skåre.

Det er muligheter for å ta merkeprøven hver mandag i idrettsparken, gjennom hele september. På plass med metermål og stoppeklokke er som så mange ganger før Skåre. Han overtok som idrettsmerkesjef i 1976, og har stått ansvarlig siden den gang. Selv har han fått hedersplaketten for 50 idrettsmerker, og går for nummer 51 i år. I fjor var han forhindret fra å delta grunnet en hofteoperasjon.

– Det er mye voksne folk som tar idrettsmerke nå for tida. Vi har dessverre ikke noe særlig aktivt ungt friidrettsmiljø vi kan rekruttere fra, sier han.

For å kunne få Idrettsmerket må man ha trent minst 30 minutters økter 20 ganger i løpet av året. I tillegg til dette må man klare kravene i en øvelse i hver av gruppene, spenst, hurtighet, styrke og utholdenhet. I hver gruppe er det flere øvelser å velge i, og kravene reduseres etter økende alder på utøveren, informerer Skåre.

– Jeg springer to til tre ganger i uka og prøver holde formen vedlike, men er jeg altfor glad i sjokolade og peanøtter, sier Finn Landås og klapper seg leende på magen.

Det er tradisjon og noe man må ha med seg hver høst får vi høre fra Landås og Kristen Hørte, som har ikledd seg treningstøyet denne mandagskvelden i september. Landås tar idrettsmerket for 14. gang, mens Hørte har noen og 40 idrettsmerker liggende hjemme allerede.

– Motivasjonen er kun å holde formen, samtidig som det er kjekt å se at formkurven ikke peker altfor bratt nedover, sier Kristen Hørte.

Og bratt nedover peker den da virkelig ikke. 8,7 sekunder på 60 meter lar seg da virkelig høre for en 60-åring. Landås på sin side prøver seg denne kvelden på kulekast, lengde uten tilløp, 60 meter og 3000 meter, noe han klarer med glans, slik at han snart kan smykke seg med sitt 14. merke.

NM-vinneren i klasse menn veteran mellom 60 og 64 år løp for øvrig inn på tiden 9,1 under innendørs-NM i år.