– Mobbing i skolen, hva skal til for at det blir en endring?

(Arkivfoto)

Over en lengre periode er det blitt publisert flere innlegg i Birkenesavisa som omhandler mobbing i skolen. Jeg ønsker derfor å komme med noen synspunkter i håp om at det skal skje en endring, før det er for seint.

I opplæringsloven kapittel 9 står det at alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Slik det ser ut er det dessverre mange elever ved skolene i Birkenes kommune som ikke opplever dette. Man leser om elever som har opplevd grov mobbing og trakassering, hvor skolen tilsynelatende har gjort lite til ingenting. Hvor mange slike saker finnes det egentlig, som ikke kommer frem i lyset?

Kan vi være enig i at tiltakene skolen har iverksatt ikke fungerer? Er vi enige i at mobbing kan ødelegge menneskers psykiske helse, føre til livsvarige psykiske problemer – og i verste fall til at mennesker skader seg selv eller tar sitt eget liv?

Til foreldre: Er dere blitt opplyst om skolens aktivitetsplikt (Opplæringsloven kapittel 9A, §4-6) når mobbesaker meldes til skolen? Gjør følgende: Be om innsyn i skolens journaler angående saker dere har meldt inn, og sjekk om aktivitetsplikten er fulgt! Dersom skolen er informert om en mobbesak og ikke setter i gang tiltak, har elev og/ eller foresatte lov til å gå til statsforvalter med saken (9A-§6).

Til skolene: Det er straffbart å ikke oppfylle aktivitetsplikten og dette kan straffes med bøter, fengsel inntil tre måneder eller begge deler.

Hva kan vi gjøre? Ansvarliggjøring og journalføring er viktig. Skolen ved rektor og lærere må i sterkere grad ansvarliggjøres når mobbing skjer på deres arbeidsplass. Kan hver lærer formelt tildeles ansvar å være pliktig til å jevnlig rapportere til rektor, uansett om det har vært registrert mobbing – eller ikke?

Det nye ambulerende skolemiljø-teamet som skulle igangsettes, har det vært mye snakk om, men lite handling. Dette må på plass nå med en gang, vi har ingen å miste.

 

Marselia Arnesen

 

______________

Leserinnlegg