Tidenes første Tour de Birkeland holdt et høyt nivå, og ble ei flott Blink-erstatning

FELLESSTART: Starten er gått, og med en koronameters avstand legger nærmere 30 ski- og skiskyttertalenter fra 13 til 19 år ivei fra Teinefossbrua med kurs for de knallharde bakkene opp Mosfjell kleiver i lørdagens motbakkeløp. (FOTO: Lene Heia)

 

Tidenes første Tour de Birkeland ble ei spennende og kjærkommen konkurranseøkt for noen av landets beste langrennsjuniorer.

– Gøy at vi endelig kan konkurrere litt, sier 17 år gamle Mathias Holbæk. Vindbjart-løperen, som ble nummer to sammenlagt i juniornorgescupen i langrenn sist sesong, har nettopp vunnet søndagens avslutningsøvelse av Tour de Birkeland; 1300 meter sprint.

– Himla bra arrangement! Mye bedre enn vi hadde regna med, og en god erstatning for Blink, sier jevnaldrende Thomas Blom fra Imås IL, som tok andreplassen. Blom ble nummer fire sammenlagt i Norgescupen i samme årsklasse som klassekameraten ved Hovden skigymnas.

Opp Mosfjell kleiver

Sprinten, som gikk i ei 650 meter lang rundløype på Tollnes industriområde, avslutta den aller første Tour de Birkeland. Den lokale touren starta med langløp fra Landvik skole til Begervann fredag formiddag og fortsatte med motbakkeløp fra Teinefossbrua og opp Mosfjell kleiver lørdag ettermiddag. Raskest opp kleivene var Oddersjaas Thomas Mollestad, som vant hovedlandsrennet i fjor vinter.

– Jeg har gått her før på trening, men aldri i konkurranse. Det var brutalt, men gøy å konkurrere, sier 17-åringen, som har solide røtter i Birkenes. Pappa Tore er sønn av Kåre og Tullen Mollestad på Østre Mollestad.

Tredagers treningssamling

Da årets Blink-festival ble koronaredusert til en konkurranse forbeholdt de norske landslagsløperne i langrenn og skiskyting, heiv skiforeldre i Birkenes IL og Imås ski seg rundt, blinka ut løypetraseer, skaffa sponsorer og tromma sammen til det Pål Heia karakteriserer som «ei tredagers treningssamling».

– Vi ville lage et alternativ til Blink, så de yngre løperne våre kan få litt løpsfølelse og gå litt på konkurransenivå på denne tida av året, forteller Heia fra skigruppa i Birkenes IL. Sammen med Jan Audun Åsen fra Imås ski tok han intitiativ til samlinga.

Miljøskapende

Duoen styrer også det meste som skjer på Landvik og Birkeland denne helga. Heia lovpriser sponsorene som stiller opp med premier, frukt og diverse, og presiserer at arrangementet først og fremst skal være gøy og miljøskapende. Premieutdeling med fruktsjampanjesprut og påfølgende grillfest understreker miljøaspektet.

– Å bygge miljø for utøvere og foreldre er kanskje det viktigste, sier ildsjelen, som håper Tour de Birkeland ikke blir en engangsforeteelse.

– Nei, vi håper å få til mer av dette, men det må passe i løpernes og klubbenes opplegg. Om det blir over tre dager vet vi ikke, men noe skal vi få til, lover Pål Heia. Han kan uansett glede seg over at den aller første touren ble en vellykka affære, med mellom 25 og 35 løpere fra 13 til 19 år på startstreken alle tre dagene, høyt sportslig nivå, strålende vær, null uhell og null skader.

 

LOKOMOTIV: Vinner Thomas Mollestad (Oddersjaa) trekker treer Robin Sælen (Imås ski) og toer Åsmund Wiborg (Otra IL) opp Mosfjell kleiver. Trioen brukte bare litt over 13 minutter på de 5,5 knallharde kilometerne fra Teinefossbrua til Sagetjønn.

 

SPURTSEIER: Vindbjart ILs Mathias Holbæk vinner sprinten i eldste gutteklasse foran Thomas Blom og Ådne Mykland, begge fra Imås ski.

 


LOKALE REKRUTTER: Jonas Hauge (foran), Nils Henrik Smeland (midten) og Johannes Vreim Jørgensen (bak), alle tre fra Birkenes IL, gjør opp om plasseringene i sprintfinaleheat 2 i yngste gutteklasse.

 

DOBBELTVINNER: Ludvik Heia viste svært lovende takter ved å ta seieren i yngste gutteklasse i både langløpet fredag og motbakkeløpet lørdag. Søndag var langrennstalentet fra Birkenes IL på rekruttsamling i regi av Hovden skigymnas.

 

SJAMPISFEST: Treer Eline Heia fra Birkenes IL, (t.v.) og toer Malin Gaustad fra Vindbjart IL sprayer vinneren av jenteklassen i Mosfjell opp, Camilla Nygård fra Vindbjart IL, med fruktsjampanje.