Svalandsgubben Kristian Svaland ble tildelt kommunens Kulturpris 2020 – før han løp ut i skauløypa for 47. gang

Dugnadsveteranen, "Gubben" Kristian Svaland, ble tildelt kommunens kulturpris for 2020 i Birkenesparken søndag formiddag.

Kulturprisen 2020 ble delt ut til Kristian Svaland i Birkenesparken søndag formiddag. På tross av regn hadde mange møtt fram for å hylle dugnadsmannen.

Kristian Svaland har gjennom mange år lagt ned en stor innsats i bygda. Han har vært politisk aktiv og vært med i kommunestyret.

I mange, mange år har han vært aktiv i Birkenes Idrettslag. Der har han vært med i hovedstyret, samt i styret for gruppene friidrett, langrenn og skiskyting. I skiskytterstyret har han vært med i 25 år. Like lenge har han vært trener for unge skiskytterrekrutter. Sitt første verv i Birkenes Idrettslag hadde han for nærmere 50 år siden. Alt dette har han gjort på dugnad.

En heilt uvitende Kristian Svaland står sammen med mange andre og venter spent på hvem som skal bli tildelt Kulturprisen 2020.

I tillegg har Kristian Svaland vært teknisk delegert og dommer (TD) på utallige skiskytterrenn rundt i Norge. Og han har sittet i styret for Agder skiskytterkrets i mange år.

Kristian omtales som en ekte dugnadsmann. Han oppsøker egentlig dugnad overalt – i hver fall der det er noen han kan få snakka med. Dette gjelder dugnader i grendelaget, i idrettslaget, på museet, med rydding av turstier og mye mer.

En glad og rørt kuturprisvinner, Kristian Svaland, takker ordfører Gyro Heia på trygt koronavis.

Det var i år 40. gang at Kulturprisen ble delt ut. For Kristian sjøl kom det heilt uventa. – Jeg ante ingenting, og skjønte det heller ikke da de begynte å beskrive årets vinner, sa Kristian Svaland til Birkenesavisa etter å ha mottatt prisen.

Kommunens kulturleder Wenche Flaa Eieland leda tilstelninga i Birkenesparken søndag formiddag.

Det vanka mange godord om dugnadsmannen, både i forkant og etterkant av utdelinga – fra kulturleder Wenche Flaa Eieland, ordfører Gyro Heia, Linda Hye som er leder av Utvalget for oppvekst, helse og velferd, og leder i Birkenes Idrettslag, Salve Eieland.

Kulturprisvinner Kristian Svaland sammen med ordfører Gyro Heia (til venstre) og leder av Utvalget for oppvekst, helse og velferd, Linda Hye.

Den høythengende Kulturprisen går til en enkeltperson bosatt i bygda, som over tid har gjort en fortjenstfull innsats.

Sjøl om været ikke var det beste tidlig søndag formiddag, var det masse mennesker i Birkenesparken. Noen av de var der for å løpe årets noe spesielle utgave Svalandsgubben. Den skjer over de neste par ukene, og de som løper må sjøl registrere gjennomført løp på internettet.

Årets kulturprisvinner var møtt opp kun for sjøl å løpe – for 47. gang. Altså har han gjennomført løpet alle gangene.

Leder i Birkenes Idrettslag, Salve Eieland, takka den ferske kulturprisvinneren Kristian Svaland for stor dugnadsinnsats i laget gjennom mange tiår.

Idéen om Svalandsgubben ble klekt ut i 1973. – Den sommeren satt jeg oppe i et tre heime på Svaland og spiste kirsebær sammen med Torfinn og Trygve Løland. Vi lurte på om vi kunne få til et skauløp. Trygve var jo veldig godt kjent i skauene, og fikk i oppgave å finne blant anna gamle tømmerkjører-traséer som vi kunne løpe på, forteller Kristian til Birkenesavisa.

At Svalandsgubben ble oppkalt etter «gubben» Kristian på Svaland, var han i starten sjøl ikke klar over. To ganger har løypa gått gjennom familiens egen stue høyt der oppe på Svaland.

Med gjennomvåte myrer og fulle bekker etter siste ukes regnvær, regna årets kulturprisvinner med at det ville bli en tung tur gjennom løypa søndag. Gjennom åra har han laga og merka løypa 200-300 pilskilt.

«Gubben» Kristian Svaland mottok et velvalgt grafikkbilde med tittelen «Tre», laget av kunstneren Terje Risberg.

Årets kulturpris var et grafikkbilde av den anerkjente kunstneren Terje Risberg – med tittelen «Tre», som gjenspeiler Kristian Svalands store interesse for aktivitet i skogen.