Skal legge erosjonsmatter langs Grødebekken

LANGS GRØDEBEKKEN, SOMMER.

Birkenes kommune vil så snart som mulig gjennomføre planting av skråningene langs Grødebekken på Birkeland.

Tillatelse til dette ble gitt av Statsforvalteren i Agder i juni i år. Nå har kommunene gitt tilbakemelding at det vil skje snarest mulig.

– Birkenes kommune planlegger å igangsette tiltaket så snart som mulig for å sikre at arbeidet kan gjøres når det er lavest mulig vannstand.

LANGS GRØDEBEKKEN, ETTERVINTER.

Ifølge planen for tiltaket er hensikten å forankre massene i skråningene langs Grødebekken.

– Naturlig kantvegetasjon sikrer bekkeskråningene mot utrasing ved at røttene binder jorda. Reetablering av kantvegetasjon er et viktig tiltak for å stabilisere og forankre massene i skråningene.

– Toppmasser graves vekk og lagres på stedet som tilgjengelig frøbank for gjenvekst av stedlige arter. Dette benyttes som toppdekke (20 cm) over erosjonsmattene for rask revegetering etter gjennomført tiltak. Toppmassene kan eventuelt suppleres med egnet grasfrøblanding.

– Toppmasser med fremmede plantearter skal håndteres lokalt for å unngå spredning.

– For reetablering av trær og busksjikt settes det inn stiklinger av svartor eller gråselje på egnede steder langs bekkeskråningen. Stiklingene settes med uregelmessig avstand (2-3 meter) på hver side av bekkeløpet. Prinsippskisse under viser reetablering av tresjikt. Planting av naturlige stiklinger fra nærområdet bør skje tidlig på våren.

(Skisse: Birkenes kommune)

I 2017 ble det utarbeida ei botanisk kartlegging av området, gjort av Naturmuseum og botaniske hage ved Universitetet i Agder, med følgende konklusjon:

– Vi vurderer Grødebekken som naturtypen «viktig bekkedrag» av «lokal verdi/viktig». Området er en grønn lunge i et bebygd område, og et fristed for lokalt dyreliv. Forekomst av en rødlisteart, ask, som er klassifisert som sårbar.