Jeg gikk glipp av mye i vår. Russetiden og den siste delen av videregående skole ble veldig amputert. Det er dessverre ikke noe å gjøre med det. Jeg velger å være takknemlig for de veldig gode opplevelsene jeg hadde i 2020, på tross av alle koronarestriksjonene.
Tirsdag 10. mars fikk russen på Lillesand VGS gjennomført russeaksjonen til inntekt for kreftforeningens krafttak mot kreft. Krafttak mot kreft er Norges nest største innsamlingsaksjon og foregår i mars hvert år. 20 000 bøssebærere i form av hovedsakelig russ og andre lag og foreninger besøker norske husstander for å samle inn penger til viktig forskning og tiltak.
For meg var aksjonen en positiv opplevelse og en god erfaring. Jeg hadde rollen som aksjonsleder, og hadde med meg syv fantastiske jenter på laget. Planlegging startet allerede i desember i fjor med god veiledning fra medarbeidere og frivillige fra distriktskontoret i Kristiansand. Vi fikk spiselig spons på aksjonsdagen til alle bøssebærere av blant annet Bakehuset og Sørlandschips. Flere bedrifter og aktører i Lillesand sponset oss gjennom vår digitale innsamling.
Dagen gikk over all forventning og vi samlet inn over 117 000 kr til forskning på kreftformer som få overlever, omsorgstilbud for pasienter og pårørende som er rammet. Over halvparten av disse pengene kom som kontanter i bøssene. Resten kom gjennom vipps og digital innsamling. Russ som ikke gikk med bøsse var flinke til å dele på både instagram og facebook.
Onsdag 11. mars, dagen etter vi gjennomførte vår aksjon, ble krafttak mot kreft 2020 en heldigitalt innsamling og bøssebærere fikk ikke lov til å gå fra dør til dør. – Dette gjør vi for å ta et samfunnsansvar for å hindre videre smitte og beskytte sårbare grupper, sa Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Avgjørelsen er noe jeg nå støtter 100 prosent. Samtidig er det utrolig hvor mye det hadde å si for oss at vi fikk gå fra dør til dør. Det står derfor stor respekt til de skolene som ikke fikk gå med bøsse, men som likevel samlet inn en hel masse penger.
Kreftforeningen sa da koronakrisen traff Norge, at de ville bidra med inntil 10 millioner kroner for å sikre finansiering av prosjekter som forsker på korona og kreft. Kreftbehandling kan redusere immunforsvaret hos kreftpasienter. Når immunforsvaret er nedsatt, er man mer mottakelig for smitte. Derfor er kreftpasienter sårbare. Kreftpasienter som er under behandling er mer mottakelige for smitte, og kan bli sykere enn andre med normalt immunforsvar. I etterkant av behandlingen kan man også ha nedsatt immunforsvar.
I mars 2021 blir aksjonen litt annerledes. Den vil bli gjennomført fra dør til dør, men uten en fysisk bøsse, og helt kontantløst. Dette for å beskytte alle partene for smitte. Aksjonen er dessuten like viktig som alle andre år. Alle vil før eller siden få et forhold til kreftsykdommen. Derfor vil jeg oppfordre alle til å huske å vippse i mars, støtte russen i Lillesand, eller de som måtte komme på døra di.