Kathrine Vestøl om det som følger med pandemien: – Vi har det kanskje ikke så ille i Norge allikevel

Norge 2021: Mange er lei, lei av restriksjoner, lei av å ikke kunne reise til utlandet, lei av å ikke kunne gjøre som man vil. Det streikes for høyere lønn, men når alt kommer til alt, er dette virkelig tiden for å kreve mer når det manes til moderasjon og dugnad? Skoler er stengt og det er hjemmeundervisning, studenter og elever lider av depresjon, det er en økende trend. Treningsstudioer og kulturelle arrangementer er stengt, svenskehandel og mesteparten av utenlandsreiser er umulig å få til. Det er lange køer til vinmonopolet før dette stenger ned og når restaurantene er stengt festes det privat og i parker ut i de sene nattetimer. Det er jo fint vær og vi må jo få lov til å gjøre som vi vil. Noen mener all snakk om Covid og korona er propaganda og styresmaktene er ute etter å skremme oss, andre tar det på alvor og følger restriksjoner og smittevern, mens en stor del er så lei og tenker at dette rammer jo ikke dem og at de er unge og friske så det spiller jo ingen rolle egentlig. Det er kritikk på at vaksineringen går treigt, men vi får nå i hvert fall vaksiner til alle, i motsetning til i flere andre land.

India 2021: Vaksinefrykt hemmer kampen mot korona på den fattige landsbyen, her stikker folk av når helsearbeidere kommer for å tilby dem vaksinen. De er redde for å dø og folk som ble sendt til sykehuset kom jo aldri tilbake. Det er mangel på oksygen, pasienter som kanskje kunne blitt friske igjen med oksygenbehandling får ikke den hjelpen de trenger, det er ikke engang sikkert sykehuset kan ta dem inn fordi det ikke er plass. Oksygen selges på svartebørsen, desperate slektninger til de syke kjører fra by til by for å finne sykehus med ledig plass og oksygen. Transporten av oksygen skjer med politieskorte for å forhindre at det stjeles. Pipen på krematoriene smelter, andre steder er kapasiteten for liten. Pårørende blir bedt om å ta med ved selv da krematoriene er tomme.

Brasil 2021: Det er mangel på medisiner og medisinskutstyr på sykehusene på grunn av det høye antallet korona smittede. Det er mangel på politisk vilje til å ta tak i og håndtere pandemien i det landet som har høyest antall covid-19 dødsfall. De enkle tiltakene som munnbind, hygiene og hvor mange man omgir seg med blir unngått og latterliggjort. Kun et fåtall av innbyggerne har til nå fått vaksine. Presidenten har kalt pandemien en «liten influensa» og at det hele er lureri fra mediene. Presidenten ber befolkningen slutte å sutre og komme seg på jobb og holde butikker åpne da landet ikke klarer seg med alt nedstengt.

Burkina Faso 2021: Covid pandemien har spredd seg i de afrikanske landene også, men i tillegg til dette er det sult og krig som preger mange av de afrikanske landene. Dette er katastrofer som på en måte blir litt «glemt» når hele verden herjes av pandemien. I Burkina Faso er mange på flukt på grunn av intern uro og angrep fra opprørsgrupper fører til at mange må flykte internt i landet eller over grensen til et naboland. Flere millioner mennesker trues av sult og er i behov for hjelp.

Når alt kommer til alt.. så har vi det kanskje ikke så ille i Norge allikevel.