Skroter NAV-samarbeid

NEI: Ordfører Gyro Heia (Sp) overbeviste kommunestyret om å si nei til NAV-samarbeid.

Kommunestyret vender tommelen ned for samarbeid med Lillesand.

– VI er ikke klare for dette steget. VI har et veldig godt NAV-kontor i Birkenes i dag, som leverer gode tjenester, og som har dyktige ansatte. Før vi går inn i et samarbeid, bør vi se på mulighetene for å levere enda bedre tjenester enn vi gjør i dag, sier ordfører Gyro Heia (Sp).

Før kommunestyret behandlet saken torsdag kveld, ba hun de folkevalgte vurdere hennes habilitet. Heia har permisjon fra jobben som NAV-leder i Iveland for å skjøtte vervet som ordfører. Kommunestyrer mener hun er habil til å behandle saken, og stiller seg enstemmig bak Senterpartiets forslag i saken.

– Det er ganske mange felles brukere av NAV og kommunale tjenester. Jeg vil gjerne se på det potensialet som ligger her, før vi sier farvel til eierskapet og myndigheten til NAV-kontoret, slik vi kjenner det i dag, sier Heia.

I utgangspunktet var det egentlig Grimstad, Lillesand og Birkenes som skulle samarbeid om NAV, men nå er det Lillesand som invitere til et såkalt vertskommunesamarbeid. Heia etterlyser en samarbeidsavtale før politikerne vedtar et samarbeid, og påpeker at kommunen har begrensa muligheter for å trekke seg ut dersom de nå si ja, uten en avtale på plass.

– Ordføreren har jobba i dette systemet og har kompetanse. Dette må vi i kommunestyret lytte til. Selv om vi ikke har diskutert forslaget i partigruppa, så vil jeg støtte det, sier Arild Windsland (H).

Arbeiderpartiet er også begeistra. Linda Hye vil ikke blande seg inn i konflikten mellom Lillesand og Grimstad, som hun betegner som en ren lokaliseringskonflikt.

– Vi gir fra oss en fullmakt uten å vite om vi realiserer potensialet. Da vi hadde besøk av NAV-sjef Elisabeth Blørstad tidligere, så var det snakk om det hun kalte nye NAV-kontor, og nye statlige tjenester. Det er veldig viktig for oss, og vi vil ta den tida vi trenger, sier Hye.