Kirka avlyser og begrenser

ALTERNATIV: Sogneprest Torill Farstad Dahl.

Koronaviruset har ført til mange endringer i kirkas og menighetenes tilbud de kommende ukene.

– Som smitteforebyggende tiltak er kirkekontoret stengt for fysiske besøk inntil videre. Men vi er fortsatt tilgjengelige på e-post og telefon, sier sogneprest Toril Farstad Dahl til Birkenesavisa.

Oppdateringer og informasjon om situasjonen ligger på kirkas nettsider. For å hindre spredning av koronaviruset, følger Den norske kirke i Birkenes råd fra Folkehelseinstituttet, samt råd og pålegg fra Agder og Telemark biskop og Kirkerådet. Dette medfører at alle arrangementer og gudstjenester i kirkelig regi er avlyst fram til og med påske.

Ta kontakt

For den nye sognepresten har det vært en spesiell oppstart i menigheten. Denne tida skulle vært brukt til å gjøre seg kjent med menigheten og aktivitetene. Men slik restriksjonene er nå treffer hun naturlig nok veldig få.

– Det er naturlig nok mange som er redde og trenger noen å prate med. Noen er fortvilte over tap av arbeid og inntekt. Noen er ensomme, andre har bare behov for å lufte tankene med noen andre enn de nærmeste. Da kan en telefonsamtale med presten være godt. Ta kontakt med oss, sier hun, og legger til:

– Selv om kirken er stengt, er vi ansatte fortsatt i tjeneste, men en annerledes tjeneste.

Dersom du ønsker å bli bedt for, eller har noen eller noe du tenker på, kan du legge en lapp eller en konvolutt merket med dette i postkassen utenfor kirkekontoret i Nordåsveien.

– Postkassa er låst, og tømmes hver dag. Vi ser også på mulighetene for å sette ut en postkasse til dette ved Birkenes kirke. Følg med på menighetens nettsider denne tida. Der vil vi legge ut lenker til en del av det som ligger på Facebook, for de som ikke er fortrolige med dette mediet, sier Dahl.

Alternativ påske

Når det gjelder gudstjenester i påska så jobbes det med forskjellige alternativer.

– Det er fortsatt på planleggingsstadiet, men tanken er å filme gudstjenesten og legge den tilgjengelig på nett. En annen mulighet kan være et samarbeid med lokalradioen. Ellers vil vi oppfordre menigheten til å bruke NRK sitt flotte gudstjenestetilbud på radio og fjernsyn, sier sognepresten.

Det er kommet pålegg fra biskopen om at det innføres begrensning på andre kirkelige handlinger som vigsler, dåp og begravelser.

– Vi gjør dette i solidaritet med de svakeste blant oss, og for å delta i dugnaden for å begrense smitte. Det er viktig at vi som kirke og folk tar dette på alvor. Foreløpig gjelder et tak på 50 personer ved begravelser, spredt rundt i hele kirkerommet, men antallet bestemmes av kommunelegen og kan endres, sier Dahl.

Når det gjelder dåp og bryllup som eventuelt ikke kan utsettes, vil hun oppfordre til at bare de aller nærmeste er til stede.

– Både ved dåp og bryllup er det mulig å gjøre det enkelt nå, og komme tilbake til en slags stadfestelse i kirken når alt dette er over, med fest og feiring. Når det gjelder gravferd, er det mulig å ha større minnemarkeringer senere, også med en eller annen markering i kirka, sier hun, og legger til:

– Ta gjerne kontakt med en av prestene dersom du vil drøfte de ulike mulighetene. Kirken ønsker fremdeles å være til stede i menneskers liv. Vi må bare lære oss å gjøre det på en annerledes måte for en periode, avslutter sognepresten.

Kirkeklokkene ringer

I fravær av gudstjenester er det ganske stille fra kirkene i helga for tida.

– Lokalt ønsker vi å følge Bispemøtet og kirkerådets anbefaling om å ringe helgen inn i fem til ti minutter lørdag klokka 17.00, som et tegn på kirkelig nærvær og forbønn. Så når du hører kirkeklokkene tone over Herefoss, Engesland eller Birkenes, er det ment som et godt signal, skriver kirkeverge Helene Horverak i en pressemelding til Birkenesavisa.

Hver dag klokka 12.00 er også en prest én time i en av Den norske kirkes kirker i Birkenes, i forbønn for menighet og samfunn, opplyser hun.