Flere har fått koronabøter

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ti av tolv politidistrikter har anmeldt personer for brudd på smittevernloven.

Agder politidistrikt opplyser til Aftenposten at de har to saker som gjelder brudd på smittevernloven. En av sakene er henlagt.

Kort tid etter at regjeringa innførte sine koronatiltak for snart to uker siden, kom det retningslinjer for hvordan brudd på smittevernloven skal håndteres. Retningslinjene sier at brudd på karantene normalt skal straffes med 20.000 kroner. Brudd på det såkalte hytteforbudet koster  normalt 15.000 kroner.

Aftenposten har bedt samtlige av de tolv politidistriktene svare på om de har mottatt anmeldelser for brudd på smittevernloven. Ti av tolv politidistrikter har anmeldt personer for brudd på smittevernloven eller brudd på karantenebestemmelsen per 24. mars, skriver avisa.

20.000 kroner for festdeltakelse

Vest politidistrikt har skrevet ut et forelegg på 20.000 kroner til en koronasmittet som skal ha brutt hjemmeisolasjonen og dratt på fest.

– Vedkommende er bekreftet smittet med koronavirus, og forelegget ble gitt etter at vedkommende brøt lovpålagt isolasjon og oppsøkte en fest natt til søndag. Politiet har i helgen etterforsket saken og avhørt flere personer, skrev politidistriktet i en pressemelding mandag.

De vil ikke opplyse kjønn og alder på personen, eller hvor i politidistriktet det skjedde.

– Personen har blitt orientert om forelegget mandag. Betales ikke boten, risikerer vedkommende fengsel i 40 dager. Vi håper folk skjønner alvoret i situasjonen landet står i og innretter seg etter gjeldende lover, regler og retningslinjer, sa påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt til NTB.

I løpet av helga hadde politidistriktet 50 oppdrag relatert til koronavirusutbruddet. Ett av oppdragene endte med den nevnte straffesaken.

Samme størrelse i Kongsvinger

Innlandet politidistrikt har ilagt en mann 20.000 kroner i bot etter at han brøt karantenen og dro på fest i Kongsvinger etter å ha vært i Tyrkia.

Mannen var sist lørdag på en fest hvor det var samlet flere mennesker. Han fikk først et muntlig pålegg fra politiet om å forlate festen, holde seg hjemme og ikke oppsøke andre personer.

Da politiet flere timer senere på nytt oppsøkte festen, oppholdt mannen seg fortsatt på stedet, ifølge Innlandet politidistrikt.

– Innlandet politidistrikt følger opp Riksadvokatens retningslinjer for brudd på karantene og isolasjon. Vi oppfordrer alle til å overholde de reglene som myndighetene har fastsatt, uttaler påtaleleder Johan Martin Welhaven til NTB.