Deler opp innovasjonshuset

ENSTEMMIG: Odd Gunnar Tveit (Frp), varaordfører Anders Christiansen (Ap) og ordfører Gyro Heia (Sp) stemmer for delt løsning.

Kommunestyret går inn for delt løsning med innovasjon på Birkeland og driftsbygg på Engesland.

– Det har vært et bredt engasjement på både Birkeland og Engesland. Det hadde vært ugunstig om vinneren tok alt, og det er en styrke om begge steder får litt. Spesielt ordføreren har gjort en god jobb med å forhandle med RWE. Arbeidsplassene har større verdi på Engesland enn Birkeland, og kan føre til økt bosetting, sier Anders Topland (Sp).

Torsdag kveld gikk kommunestyret inn for en delt løsning med tanke på det såkalte innovasjonshuset i vindkraftsaken. Det betyr at kommunen ønsker at  selve innovasjonsdelen legges til Birkeland, og RWEs drift- og lagerbygg legges til Engesland.

– Det er mye som splitter oss i disse vindkraftsakene. På alle måter. Jeg håper akkurat denne saken ikke skal splitte oss. Jeg opplever et sterkt engasjement for etablering på Engesland og Birkeland, og klarer vi å samle oss i en vindkraftsak, hadde vært veldig godt, sier Linda Hye (Ap).

Det ønsket får hun altså oppfylt, og det er et enstemmig kommunestyre som stiller seg bak en delt løsning. Enkelte politikere avslører likevel at de kunne tenke seg å stemme for alt til Engesland.

Alt til Engesland

– Hvis det kommer et forslag om å legge alt til Engesland, så vil jeg stemme for det, men jeg fremmer ikke selv et slikt forslag. RWE har sagt at det ikke noe problem å ha alt på Engesland, og så har de snudd. Jeg synes et ord skal være ord, men støtter også en delt løsning som er forhandlet fram, sier Trygve Endresen (H).

Odd Gunnar Tveit (Frp) er tydelig på at han mener politikerne under valgkampen nærmest lovet alt til Engesland. Det er en vurdering som ikke helt skaper gjenklang hos de andre politikerne.

– Det er spesielt viktig med arbeidsplasser til Engesland. Alle andre enn jeg og Anders Christiansen (Ap) lovet i en valgdebatt at vi skulle ha alt til Engesland. Innbyggerne der oppe er sånn sett grundig lurt, men jeg støtter i dag en delt løsning, sier han.

For varaordfører Anders Christiansen (Ap) er det med kvaler han stemmer for en delt løsning.

– RWE har sagt de er lunkne til delt løsning, og jeg har hatt sterke kvaler med dette. Jeg har hatt god støtte fra næringslivet i vindkraftsaken, og de har ønsket alt til Birkeland. Når vi nå har mulighet for et enstemmig vedtak, kan vi få mye ut av det, og jeg støtter det, sier Christiansen.