Gyro Heia blir ordfører

SAMARBEID: Senterpartiets Gyro Heia til høyre blir kommunens nye ordfører. Anders Christiansen (Ap) til venstre blir varaordfører. Arild Windsland (H) i midten.

Birkenes får sin første kvinnelige ordfører. Anders Christiansen blir varaordfører.

– Seint i går kveld landa vi en avtale med Arbeiderpartiet og felleslista for SV / MDG. Da er det naturlig at Gyro Heia (Sp) blir ny ordfører, og Anders Christiansen (Sp) blir ny varaordfører, sier Anders Topland i forhandlingsutvalget til Senterpartiet.

Det er skrevet et utkast til en plattform, som i løpet av dagen skal behandles i partigruppene. Topland vil derfor ikke kommentere innholdet i denne nå.

– Alle partiene har hatt representanter med i utarbeidelsen av utkastet, men av respekt for partiene skal den godkjennes av hvert enkelt parti. Dersom det blir endringer, blir det nok få endringer. Vi har mye sammenfallende politikk, så det gikk greit å få på plass en plattform, sier han til Birkenesavisa.

Flertall med tre parti

Etter valget mandag ble det klart at Senterpartiet får syv representanter i det nye kommunestyret. Arbeiderpartiet får fire, og Ruth Kylland Martinsen (MDG) kommer inn. Dermed har den nye konstellasjonen flertall med 12 av 21 representanter.

– Det er godt å få landet prosessen. Selv om vi gjorde godt valg har vi ikke flertall alene, så var vi er avhengig av samarbeid. Vi hadde ikke noe følelse at andre skulle danne flertall, men det er nå med å være i mål, og ha mulighet til å gjennomføre politikken i praksis, sier Topland.

Som kjent har partiet også vært i dialog med Høyre.

– Vi har hatt gode samtaler begge veier. Det er et privilegium, og det er vanskelig å velge. Vi har velgere som ønsker oss begge veier og vi kan ikke tilfredsstille alle. Vi vil berømme Høyre for gode samtaler. De har kompetente mennesker, og vi håper på et godt samarbeid videre. Jeg håper på brede kometprismissvedtak i kommunestyret slik at vi får en samlet politikk, sier Topland.

Partiene tar sikte på å signere samarbeidsavtalen i kveld.