Se, et nytt offentlig toalett i Birkenes

SØRE HEREFOSS: Toalettene på Søre Herefoss er bygget av Mesta nå i vår etter bevilgninger over revidert nasjonalbudsjett. Statens vegvesen er byggherre. FOTO: SARA MELISSA FROST

Staten har tatt innersvingen på lokalpolitikerne, og etablert offentlig toalett i Birkenes.

– Vi trenger et offentlig toalett på Birkeland, spesielt nå som vi har fått på plass en ny scene. Det er jo bra at vi foreløpig kan låne hotellets toaletter, men vi vet jo ikke hvor lenge det er en mulighet, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Ved flere anledninger denne våren har han luftet tanken om toalett for politikerne. Planen er å materialisere ønsket når budsjettdebatten dras i gang mot vinteren.

– Skal det være et samlingssted i sentrum, så må vi ta oss råd til et toalett. Jeg vet ikke helt hva slags løsning vi ender opp på, men jeg ser for meg at vi trenger noe permanent. Det er ikke sikkert det trenger å være åpent hele året, sier han.

Flytta til Tollnes

Det er ikke noe nytt at det snakkes om toalett på Strøget. I fjor fremmet Odd Gunnar Tveit (Frp) et forslag om at dette ble sett på i forbindelse med arbeidet på Tobias jorde. For syv år siden fikk han enstemmig støtte fra kommunestyret for at administrasjonen skulle starte arbeidet med å etablere et offentlig toalett.

Likevel har lite skjedd siden kommunens toalett forsvant fra Strøget tidlig på 2000-tallet. I forbindelse med opparbeidelsen av miljøgata ble toalettet plassert på Tollnes, hvor det senere brant ned. Nå har derimot Statens vegvesen tatt et slags grep, og etablert offentlig toalett på rasteplassen ved Søre Herefoss, kun 16 kilometer nord for Tobias jorde.

Behovet er stort

– Jeg liker dårlig at staten tar innersvingen på oss, men det er i det minste godt at det har kommet et toalett i kommunen. Det er stort behov for toalett også på Strøget, så jeg håper vi kan få til noe der også, sier Tveit til Birkenesavisa.

Hva som skjedde med forslaget hans fra i fjor, som fikk enstemmig støtte i formannskapet, vet hverken han eller ordføreren. Sannsynligvis ble det glemt, antar Frp-politikeren. Ifølge ordføreren blir det ikke aktuelt å skilte til toalettet på Søre Herefoss fra Tobias jorde. Vegvesenets toalett er heller ikke det nærmeste, i alle fall ikke om sommeren. Da er turen kortere til Berse friluftsområde.