Får bygge sandlager

FÅR BYGGE: Thor Daniel Aas for dispensasjon til å bygge på Engesland. Som det er tydelig av bildet, er det allerede utført terrenginngrep på stedet, men arbeidet ble stoppet tidligere i år.

Gir dispensasjon slik at Thor Daniel Aas kan bygge på Engesland.

– Det er mange gode argumenter for dette, og det var godt å gå på befaring for å se området. Det er viktig at vi heier på dette prosjektet, sier Linda Hye (Ap).

Flertallet i planutvalget heier åpenbart på prosjektet til Thor Daniel Aas, og går inn for å gi ham dispensasjon til å bygge sandlager midt i Engesland sentrum. Det skjer etter en turbulent saksgang, der det ble igangsatt terrenginngrep i romjula uten nødvendige kommunale godkjenninger.

– Dette er en av flere saker der jeg som politiker føler meg pressa opp i et hjørne. Det viktigste er at det skjer noe på Engesland, og det er så mye areal totalt her i bygda at det er positivt om vi tillater bygging her, sier Gunnar Høygilt (H).

Skaper aktivitet

På befaringa med planutvalget talte både Gunnar Sagstuen fra Røyland gård, tiltakshaver Aas og Olav Ditlef Tveit fra Engeslandstunet varmt for at Aas skal få bygge et næringsbygg i sentrum.

– Aktivitet skaper aktivitet, og Engeslandstunet har slitt med utløsende aktivitet. Nå kan vi se startskuddet for et prosjekt som kan løfte Engeslandstunet og motsatt, sier Sagstuen.

Han forteller politikerne at han var interessert i å samarbeide med Aas om lagring av bær på området, men at utsettelsen i prosjektet gjorde at han måtte tenke annerledes.

– Det er av og til vanskelig for oss næringsdrivende å planlegge i slike prosesser. I vinter hadde jeg en tanke om at lageret kunne brukes til sandlagring om vinteren og bærlagring om sommeren. Men ting må skje litt kjapt, og det rakk vi ikke i år, sier Sagstuen.

Skeptisk til blanding

I utgangspunktet er det sandlager som skal etableres på tomta bak butikkbygget på Engesland. Aas har kontrakt med Statens vegvesen om lagring av dette vinterstid. Området har han kjøpt av Engeslandstunet, som så seg nødt til å få inn kapital for å betjene banklånet. Dette bekymrer blant andre partiløse Anne Kari Birkeland.

– Vi må tenke lengre fram. Vi har gjort erfaringer på Birkeland, hvor vi gjorde en jobb for å rydde opp ved Valtjønn. Det er for tett mellom industri og bolighus på Strøget også, og vi kan ikke gjøre samme feil her. Vi har heiet på Engeslandstunet, og jeg håper virkelig de kan tilpasse seg, men dette prosjektet er ikke forenelig med det sentrum jeg har sett for meg, sier Birkeland.

Hun blir den eneste som stemmer for administrasjonens forslag til vedtak, og støtter dermed synet om at Aas må utarbeide en reguleringsplan for området før han kan bygge.

Griper i hverandre

– Det er overraskende tung faglig argumentasjon for å ikke anbefale denne utbygginga. Det er mange momenter som tilsier at jeg normalt sett ville stemt med Anne Kari. Men her på Engesland er det mye som griper inn i hverandre, og jeg kan derfor svelge at dette bygges her, sier Ole Morten Vegusdal (V), og legger til:

– Det kan inngå i en større helhet, og ødelegger ikke for Engeslandstunet. Det er forøvrig et stort vakuum på Engesland hva gjelder planer.

Det hører forøvrig med til historien at Aas i utgangspunktet hadde tenkt å bygge på et område som er avsatt til næringsformål like ved idrettsplassen på Engesland. Her er det derimot bygget en kommunal drikkevannsbrønn som krever sin hensynssone, og dermed blokkerer bygging.

– Jeg har stor forståelse for at man ønsker å legge til rette for næringsutvikling. Vi kan likevel ikke gjøre dette bare fordi vi har tustet dette til. Jeg har nesten ikke ord for hva som har skjedd, med et industriområde som ikke lar seg bruke, sier Birkeland.