Straffes ikke

ULYKKE: Området på Flakke Loner er sperret av. FOTO: TRULS THONHAUGEN

Politimann kastet fenghetter på bål under opprydning.

– Det er bevist at det ble gjort opp et bål på stedet der fenghettene ble kastet og disse eksploderte og forårsaket ulykken, sier juridisk rådgiver ved Spesialenheten for politisaker Camilla Lie til NRK.

10. oktober i fjor ble en politimann hardt skadet etter en eksplosjon på Flakke Loner. Nå har Spesialenheten for politisaker vurdert saken, og de konkluderer med påtaleunnlatelse overfor politimannen som forårsaket eksplosjonen.

– Dette er uforsiktig omgang med eksplosiver og det er derfor et straffbart forhold, sier Lie.

Nå Spesialenheten nå velger å ikke reise påtale, peker de på personlige forhold. Vedkommende som kasta fenghetter på bålet, er også mannen som ble skadet av eksplosjonen. En annen politimann befant seg på området, men inne i en konteiner, og ble ikke skadet. Fenghette er en liten eksplosiv ladning, som brukes til å detonere en større mengde sprengstoff.

Husker ingenting

– Han kan leve med en påtaleunnlatelse og det er ikke aktuelt for ham å klage på vedtaket. Han er glad for at ingen andre kom til skade. Han kan selv ikke huske noe fra ulykken, men forstår at spesialenheten kommer til den konklusjonen den har gjort, sier advokat Jens Ove Hagen til Fædrelandsvennen.

Hagen har bistått politimannen under etterforskninga. Advokaten forteller at politimannen fortsatt er sykemeldt etter hendelsen, men håper å komme tilbake i tjeneste.

– Det var kun en person som ble skadet i denne hendelsen. Skadene var alvorlige og hadde et stort omfang, sier Hagen til avisa.

Brant utstyr

Spesialenheten har avhørt de de to som mistenkte, og legger til grunn at de ryddet i konteineren. Det ble beslutta å tenne opp et bål for å brenne ødelagt utstyr. Bålet ble tent opp rundt fem meter fra konteineren som politiet disponerer.

«På et tidspunkt fant B inne i containeren to røde esker som det sto fenghetter på. B ga fenghettene til A, og gikk inn i containeren for å feie gulvet. Etter kort tid hørte B et vanvittig drønn».

Han løp ut, og så at kollegaen var skadet. Han tilkalte hjelp, og vedkommende ble kjørt til sykehus.

Flere personer i Agder politidistrikt har tilgang til konteineren på Flakke Loner, og etterforskninga har ikke avdekka hvem som oppbevarte fenghetter på stedet. Politimannen som ryddet i konteineren frikjennes av Spesialenheten. Vedkommende skal ikke ha visst hva fenghetter er.