Kirker rammet av tyveri

GARASJE: Til venstre for kirketjener Harald Birkenes sto snøfreseren. Nå er den borte.

Tyver har stukket av med to kirkelige snøfresere i Birkenes. Den ene koster 80.000 kroner ny.

– Ting kan tyde på at tyvene er klar over at mange kirker har snøfresere fra Honda. Dette er jo populære snøfresere, sier kirketjener Harald Birkenes til Birkenesavisa.

Natt til 20. desember stakk tyver av med en snøfreser fra Herefoss kirke. Natt til 2. januar skjedde det samme ved Birkenes kirke. Her er i tillegg en redskapshenger forsvunnet.

– Det eneste som er tatt er snøfresen og tilhengeren. Mye annet ligger lett tilgjengelig, men det har altså tyvene latt ligge, sier Birkenes.

DRIFTSBYGNING: Døra er brutt opp, og tyvene har fått tilgang til lokalet. Politiet har sikret spor i snøen.

Koster 80.000 kroner

Snøfreseren sto parkert i driftsbygninga like ved kirka på Birkenes, mens den grønne tilhengeren sto parkert like utenfor. Tyvene har brutt opp en dør, og dermed sikret seg tilgang til driftsbygninga.

– Snøfreseren koster 80.000 kroner ny i dag, mens den som er tatt på Herefoss er litt mindre. Etter tyveriet på Herefoss sørget jeg for å gjemme nøkkelen til snøfreseren godt, så den har tyvene ikke fått med seg, sier kirketjeneren.

Onsdag er han ute og strør på de speilglatte veiene rundt kirka. Med rundt null grader er det en blanding av snø og slaps i lufta.

Tviler på gjenkomst

– Jeg er glad for at det er strøing som står på agendaen i dag, for vi klarer ikke å holde snøen unna uten snøfreseren. Jeg har vel og merke fått lov av kirkevergen å bestille ny, sier han.

Tyveriet på Birkenes må ha skjedd en gang mellom klokka 18.00 første nyttårsdag og neste morgen. Ifølge kirketjeneren har politiet sikret seg fotspor på stedet, men han har lite tro på at snøfreseren vil komme til rette igjen.

– Nei, det tror jeg kan bli vanskelig. Da er jeg mer optimistisk med tanke på tilhengeren. Den er ganske spesiell, og brukes sammen med minilasteren. Selv om det er vanlig tilkobling på den, er den uvanlig høy og smal sammenlignet med vanlige biltilhengere, sier Birkenes.

Rød og grønn

Tilhengeren er grønn, og har hydraulisk tipp. Den er ikke beregnet for transport etter bil, og har ikke registreringsnummer og heller ikke lys.

– Jeg bruker tilhengeren mest til å frakte masse til og fra grava jeg graver ut graver. Snøfreseren er som sagt helt nødvendig, og når det først snør må vi ha en både her og på Herefoss, sier han.

Snøfreseren som er stjålet fra kirka er en Honda HSM1380 IE. Den er rød og kjører på belter. Det gjør også snøfreseren som er tatt fra Herefoss kirke.

STJÅLET: Det er denne snøfreseren som er stjålet fra Birkenes kirke. Foto: Harald Birkenes