Åpner Flakkebroa

ÅPNET: – Broa er igjen offisielt åpnet, sier Stian Nordahl Sørli.

Flakkebroa er trygg igjen.

Nå er Flakkebroa, hengebroa fra Elveplassen til Flakk, reparert og snart er den hundre prosent i orden. Dette skulle vært en artikkel om folk som tar seg til rette når broa er stengt. Hengebroa har nemlig vært stengt siden flommen i høst, men folk har allikevel benyttet broa.

– Vi har visst om at folk har trosset sperringene og brokt broa. Vår vurdering har vært at vi ikke kunne sveise fast stengsler. Dessuten har vi undersøkt og funnet ut at det bare var ved ekstreme belastninger at det kunne være farlig, sier driftsleder Stian Nordahl Sørli i Birkenes kommune.

Broa er nå kontrollert av HMR Voss, og de har funnet at noen utbedringer må gjøres umiddelbart mens andre kan vente. I sin rapport skriver firmaet blant annet at det ved inspeksjon ble avdekket flere forhold som bør rettes opp.

– Brobanen har vært utsatt for vesentlig last og deformasjon under flommen. Hele dekket ble vridd, og delvis skadet. Rekkverkene på brokarene er også skadet av flommen. Hengestagsfeste har også glidd ned på bæretauet oppstrøms. Dekket, rekkverk og hengstagsfeste er prioriterte oppgaver å rette opp, står det i rapporten.

Nå er de utbedringer som må gjøres umiddelbart, tatt tak i og ordnet.

– De reparasjoner som kan vente, får vente litt. Men nå forsvinner stengslene og broa åpnes, sier en fornøyd Sørli som med glede fjerner hindringen, som ikke har hindret folk i å broke broa.

To broer fremdeles stengt

Broene på Rugsland og Slågedal vil fremdeles vært stengt.

Rugslandsbroa har fått et par alvorlige anmerkninger, som må utbedres før broa blir åpnet for allmenn ferdsel.

Det samme gjelder Slågedalsbroa. HMR Voss, som har inspisert også denne broa, skriver i sin rapport at kablene er dårlige med vesentlige rustskader, og de anbefaler derfor ikke videre bruk av broa.

Kjærestrømsbroa har også fått sine kryss i margen, men synes ikke å ha fått så store skader som de to andre.

– Alt dette vil bli tatt tak i, og alle broene kommer til å bli satt i stand i løpet av våren, sier Sørli.