Skader i millionklassen

FORLATT: Eieren av denne bilen måtte forlate den på Tollnes tirsdag, men var i strålende humør da Birkenesavisa slo av en prat.

Flomskadene renner inn til forsikringsselskapene, som forventer enda flere i dagene fremover.

– Rundt 90 prosent av alle skadene er meldt inn Agder-fylkene. Vi ser at det er Farsund, Lyngdal, Vanse, Kristiansands-området og Birkeland som har tatt støyten, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Mandag formiddag hadde forsikringsselskapet registrert 140 skader fra privatkunder, 30 bedriftsskader, fem båtskader og fem bilskader. På det tidspunktet var ikke flomtoppen nådd i Birkenes og Tovdalsvassdraget.

– Vi regner opp mot 250 – 300 totalt. Vi ser at det er ganske omfattende skader i de husene som har fått fulle kjellere. Sørlendingene har håndtert uværet med stoisk ro. Man begynner jo å bli vant til kraftig nedbør og nedbørsrekorder, og mange er flinke til å igangsette skadeforebyggende tiltak, sier Vennesland.

Gjensidige har per klokka 16.00 mandag dag mottatt cirka 350 skader etter regnet som har herjet det siste døgnet. Det er fremdeles mange som kontakter forsikringsselskapet og melder skader.

– Vi forventer at antall skademeldinger vil øke kraftig i løpet av de nærmeste dagene, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Tallene gjelder skader på eiendom, bil og båt. Totalt har Gjensidige registrert skader for nærmere 30 millioner kroner, allerede. Spesielt er det meldt om mange boliger som har fått vann i kjellere. I tillegg har det blitt meldt en del vann- og stormskader på bygninger på Vestlandet.

– Det er for tidlig å spekulere i endelige tall, men det ingen tvil om at skadeomfanget er stort, sier Voll.

Tidligere erfaringer viser at gjennomsnittserstatningen for slike vannskader ligger mellom 50.000 og 70.000 kroner, ifølge Gjensidige. I oversvømte kjellere kan skadene bli på flere hundre tusen kroner.