Bonde får bygge 4,5 meter fra Tovdalselva. Kommunen kan bli erstatningsansvarlig ved flom.
– Det fremstår som veldig dramatisk, men jeg mener det er overdrevent. Gården ligger der den ligger fordi dette er det tryggeste stedet på denne halvøya, sier Olav Aabel.
Han har søkt om å få bygge på fjøset sitt på eiendommen på Åbål. Steinkast blir en altfor stor målestokk når det gjelder fjøsets avstand til Tovdalselva, for det er snakk om veldig få meter.
– Like etter skolehuset ligger det et nes som styrer elva mot Raen. Gården min ligger i innersvingen, og derfor er det ikke fare for utgravinger her i svingen, sier Aabel.
Ikke bekymra
Administrasjonen ber politikerne si nei til tiltaket som krever dispensasjon fra bygging i 100-metersbeltet og dispensasjon for bygging i flomsone. Hele gården ligger innenfor byggeforbudet mot vassdraget, og store deler av området er også definert utsatt for flom.
– Jeg vil gi dispensasjon og har brukt et par timer på å lete i lovverket. Jeg finner at man kan gi dispensasjon i enkelte tilfeller, og jeg mener dette tiltaket er innenfor. Når man ser på flommen i 2017 er det ingen fare med å utvide fjøset, sier Arnt Olav Furholt (Sp).
I planutvalget får forslaget hans flertall med syv mot to stemmer. Politikerne er slett ikke bekymra for at et utvidet fjøs kan ta skade av en ny, stor flom på stedet.
– Her stoler jeg på de som bor der. De kan ikke være så naudne at de bygger noe som risikerer å havne i elva. Det er alt for mange gårdsbruk som legges ned i Birkenes, og her er det tydelig at noe lignende kan skje. Når det ikke ble tatt av flommen i 2017, skjer det ikke noe i vår levetid tror jeg, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Får bygge: Bonde og byggmester Olav Aabel (t.h.) får bygge. Her med Anne Kari Birkeland (MDG) og Arnt Olav Furholt (Sp).
Vil automatisere
På befaringa forteller bonden selv at det er snakk om en utvidelse som skal gi rom for nye hjelpemidler på gården. I dag skuffer han daglig inn to tonn silofor i fjøset manuelt.
– Får jeg lov å bygge på, kan jeg få plass til maskiner som gjør denne jobben automatisk. Det kan medføre at jeg kan jobbe på gården ti år ekstra. Det er en stor fordel for meg, og jeg synes denne fordelen burde tas mer hensyn til enn ulempene, sier Aabel, og legger til:
– Det er flere livsverk som er lagt ned i denne gården gjennom tidende, og jeg vil selvsagt ikke risikere alle de med å bygge noe jeg tror kan bli tatt av flommen.
Eksisterende fjøs ligger omtrent ti meter fra Tovdalselva. Etter påbygging vil avstanden være rundt 4,5 meter. Under flommen i 2017 sto vannet et par meter over kjellergulvet i fjøset.
Tar risikoen
Kommunalsjef Halvor Nes slår fast at vedtaket i planutvalget kan gjøre kommunen erstatningsansvarlige dersom bygget faktisk skulle bli skadet i flom.
– Eksisterende bygg er oppført etter annet lovverk, og der har ikke kommunen erstatningsansvar. Sier vi ja til dette, kan vi risikere å komme i erstatningsansvar. Skulle det skje noe med fjøset, kan vi bli erstatningsansvarlige. Når politikerne vurderer at faren er liten og sier ja, så tar kommunen en risiko. Det kan handle om regresskrav fra forsikringsselskapet, sier Nes.
Den risikoen er politikerne villige til å ta. Ole Morten Vegusdal (V) medgir at det er i grenseland, mens Tveit mener kommunen bare må ta den risikoen. Han tror ingenting vil skje.
– Det er helt riktig at vi tar en kalkulert risiko. Det handler om å være pragmatiske, for det er jo ikke snakk om et nytt boligfelt, sier Linda Hye (Ap).