Swinger på låven

Swing er ikke hva det en gang var. I fortiden var det noen rytmer som egnet seg for swing – i nåtiden passer omtrent alle rytmer.

– Vi samles på låven til Sol og Knut Suggelia hver torsdag, og vanligvis er vi 30-40 stykker som møtes. I år holder vi dessuten kurs og har fått med oss autorisert instruktør, forteller Edle Strømman som akkurat denne kvelden står for kaffe og kaker, for det skal ikke bare danses.

Den som danser drikker mindre

Swingkurs hos Kom og Dans er etter Johan Fastings Kursopplegg.  Johan Fasting ble i sin tid utfordret til å lage en organisasjon som kunne utvikle danseglede i et rusfritt miljø.  Resultatet ble komogdans, og er representert i hele landet.  I Birkenes er organisasjonen representert ved Sol Suggelia.

– På fester og arrangementer i Kom og Dans serveres ikke alkohol. Vår «rus» er danseglede og den positive effekten av at folk i alle aldre og samfunnslag kan møtes i et trygt og sosialt miljø med hyggelige mennesker. Et av våre hovedmotto har alltid vært at «den som danser, drikker ikke».  Det gjør at det lettere kan være en familiegreie. På kurs og dansekvelder hos oss lærer du fort «koden» som gjør at man ikke behøver ekstra stimulans av rus for å tørre å danse. Du vil også fort erfare at man hygger seg best med dans når «hodet er klart», sier Sol.

Organisasjonen er representert mange steder på Sørlandet og hver uke er det dansekvelder både i Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Mandal og Lyngdal.  Og så er det storsamling siste helga i april med Sørlandsdansen i Kristiansand.  Da samles komogdans folket fra fjern og nær – og det danses.

Partnerbytte

– Og så bytter vi partner, hører vi fra instruktøren.  Pål og Line Rasmussen fra Lillesand er hentet inn som instruktører og partnerbytte er kanskje ikke så alvorlig som det høres ut til.

– Det kan være utfordrende å danse med andre enn den du kjenner best, men det er jo noe av moroa å treffe nye folk på dansegulvet.  Og når alle mer eller mindre lærer å danse etter samme system og med samme variasjoner, så går det egentlig veldig bra, sier Rasmussen som nok en gang overdøver musikken med sitt mantra: «Bytt partner».  Og så er det gutter på venstre ben, jenter på høyre ben – og ett steg fram, eller var det kanskje omvendt.  Samma det, dette er tydeligvis gøy.

For noen kan det nok være litt «Tango for to» – «og så kjem det æ ikkje kan», men det er ingen sure miner for det. Det jo kurs og da er man der for å lære.  Dansekvelden kommer etter kurset, og da får man brukt det man har lært.

God trim

Dansegulvet på låven denne torsdagen får tankene hen mot treningsstudio.  Det er ingen tvil om at det er god trim, og svetten tørkes både titt og ofte.  Det er ikke vektløfting og styrketrening, men det ser sunt ut.

– Og alle kan finne sitt eget tempo og sin egen intensitet.  Men jeg tror ikke noen av deltakerne her er flittige gjester på treningsstudio, sier Sol.

– Og så har jeg en liten drøm.  Jeg gleder meg til vi skal arrangere dansedag på Tobias` jorde.  Da skal det komme folk fra begge agderfylkene, og så håper jeg at gulvet på paviljongen blir godt å danse på. Jeg har ikke booket danseband enda, men det skal bli gøy, avslutter Sol.

 

PLASS: – Alle er velkomne, og vi har plass til flere, sier Sol Suggelia.